Небивала изложба на Димитър Маринков

На 20 октомври от 19:00 ч. галерия "Червената точка" ще представи един автор с необикновени сюжети. Тогава ще бъде официалното откриване на изложбата „EKLEKTUM” – избрани нови и стари платна на Димитър Маринков.Творбите му са сюжети от фантазии, сънища и небиливалици, реализирани върху бялото платно. Заглавието на изложбата е авторска интерпретация на термин от древногръцки, а обединяващата творбите идея е тази за „ирационалната интуиция“, както самият автор я определя.

* * *
Художникът Димитър Маринков е роден в София през 1977година. Израснал е в творческото семейство на една от най-утвърдените дами на българската радиожурналистика Лили Маринкова и драматурга Петър Маринков. От тях той наследява острата чувствителност и силен вътрешен резонанс към социалното, неговите правила, не-правила и процеси. За разлика от призванието на журналиста обаче, Димитър избира пътя на артиста, изграждайки един свой, по-интересен и фантастичен свят. Хората там не са по-справедливи, нито по-идеални, но живеят в една своя и непозната за зрителя хармония.
 
Димитър Маринков избира да учи в Колежа за пластични изкуства ,,Николай Райнов‘‘, а следващата логична стъпка е Националната художествена академия, където изучава „Сценография”. Автор е на сценографиите за няколко театрални постановки. Димитър Маринков има четири самостоятелни изложби живопис. За реализацията на идеите си върху платно работи с маслени бои, а отскоро прилага и смесени техники.
 
Снимката тук е на Калоян Константинов от “Offnews”
 

Сподели в: