"Небето, което говори с морето" гостува на Ловеч

Изложба на Торос Хорисян с уникални фотографии на българското Черноморие от 60-те гостува в Ловеч

В края на зимния сезон Художествена галерия – Ловеч и Галерия УниКредит Студио представят изложбата „Небето, което говори с морето“ с фотографии на българското Черноморие от 60-те години на легендарния Торос Хорисян. До края на месец март жителите и гостите на Ловеч ще могат да си припомнят как са изглеждали плажовете ни преди точно 50 години.

Изложбата „Небето, което говори с морето“ се открива днес от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, директора на Художествена галерия – Ловеч Спас Дочев и регионалните директори на УниКредит Булбанк Димитър Сечанов, Банкиране на дребно и Георги Георгиев, Корпоративно банкиране.

Изложбата включва фотографии на българското Черноморие от 60-те години на легендарния Торос Хорисян

"Една снимка може да бъде истинско художествено произведение на изкуството, когато се предават настроения, когато се подчертават характери  или се изобразяват картини от природата и човешкия живот със силен заряд, доставящи естетическа наслада на зрителя. Това ни показва Торос Хорисян в своите творби. Показва ни фотография с висока художествена стойност", коментира Спас Дочев, директор на Художествена галерия – Ловеч.

В „Небето, което говори с морето“ обективът на Торос Хорисян флиртува с всяка вълна, с всяка усмивка на плажа, с всеки фриволно развят от вятъра кичур коса. Във всеки кадър личи ръката и душата на майстор. Технологията се покланя пред непостижимия за нея фотографски усет.

В чест на закачливия поглед на камерата на Хорисян УниКредит Студио показва лятната колекция в няколко серии: „За мен ти си морска сирена“, „Винаги двама“, „С деца на море“ и „И още нещо…“. От уважение към фотографа банката е запазила повечето от оригиналните имена на снимките, които той им е дал.

Серията фотографии от 60-те години на Торос Хорисян от българското Черноморие е всичко друго, но не и носталгична и е един чудесен начин да помечтаем за лятото през все още студените зимни дни.

Художествена галерия – Ловеч ул. „Васил Караконски“ 1
Работно време:
08:30 – 17:30 часа от понеделник до събота
Вход свободен
10 март – 30 март 2015 г.

За Торос Хорисян (1921 – 2011г.)
Торос Хорисян е фотограф–легенда, член на Международната федерация по художествена фотография и Съюза на българските журналисти, със 70 години стаж във фотожурналистиката. Носител е на много български и международни награди и е организирал десетки изложби в страната и чужбина.
Известно е, че е бил безумно влюбен в своята професия. Торос Хорисян е и един от основателите на Държавния фотоархив – Централфото.

През 1966 г. Торос Хорисян реализира първата у нас цветна фотоизложба „Българското Черноморие“ заедно с колеги. Следва фотоалбумът му „Арменски икони“, посветен на 1700-годишнината от приемането на християнството в Армения като държавна религия.
Незабравими са и албумите: „Велико Търново. Паметници на културата“, придружен с изложбата „Легенда за Търново“; „Стара родопска архитектура“. Негова е и фотоизложбата „Ритми и багри“ – своеобразен летопис от народните събори в Копривщица.
Източник на биографията: Съюз на българските журналисти.

                    

                    

Сподели в: