НДК раздаде наградите за култура и изкуство

По традиция в края на Салона на изкуствата Националният дворец на културата връчи своите годишни награди за изкуство и култура. Церемонията беше тази вечер в ресторант “Скай Плаза”.

Автор на пластиките, които бяха раздадени, е Красимир Трендафилов. Автор на екслибриса на ХІІІ-ия Салон на изкуствата е Онник Каранфилян, а дизайнът е на  Васил Инджев и “Обелиск дизайн”.

Годишната награда на НДК "Св.Св. Кирил и Методий"
за изключителни постижения в областта на литературата и изкуствата, за цялостно творчество и за съществен личен и обществен принос в българската духовност и култура бе присъдена на писателя, естета, интелектуалеца Богомил Райнов (посмъртно)– за богатото му и разнообразно литературно творчество, за естетическите му търсения и разработки, за приносното му изкуствоведско и колекционерско дело. Наградата бе дадена на съпругата му Соня Райнова.

Голяма награда на ХІІІ-ия Салон на изкуствата
, пластика "Вдъхновение" и диплом получиха творческите колективи и културните институти от община Смолян – ФА “Родопа”, Исторически музей “Стою Шишков”, Художествена галерия – Смолян, НУФИ “Широка Лъка”, ФА “Манол Радичев” с.Гела, Сборен гайдарски оркестър, ДЮФА “Орфей”, Родопски драматичен театър “Николай Хайтов”, Дружество на писателите в града, Дружество на фотографите и Регионална занаятчийска камера – за подготовката и участието им в програмата “Живата съкровищница”. Отличията взе кметът на Смолян – Дора Янкова.

С Първа награда на ХІІІ-ия Салон на изкуствата, пластика "Слово" и диплом бе удостоен художникът Антон Дончев – за юбилейната му изложба дървопластики от репертоара на тазгодишния Салон, както и за цялостното му даровито и майсторско творчество. Организаторите изразиха специални адмирации на Антон Дончев за великолепните му работи “Празник” и “Триумф” във фоайетата на зала 9, едни от най-впечатляващите творби от постоянната колекция-галерия на НДК.

Специална награда "Артист на Салона"
, пластическа реплика на оброчната плочка "Нимфи" от Светилището на нимфите край Огняново-Саладиново (Бурдана, Пазарджишко, ІІ-ІІІ в.сл.Хр.)  И Диплом получи композиторът Симо Лазаров , един от пионерите у нас на електронното музициране и синтетичното компониране. Наградата му се присъжда за авторския спектакъл “Музата”, както и за дългогодишното му творческо сътрудничество с НДК.

Журналистическа награда на НДК за сезон 2007/2008, пластика – плакет и Диплом бе дадена на вестник "Стандарт" – за дълготрайното, постоянно медийно партньорство и актуалното отразяване на дейността на НДК, както и за програмното и организационно сътрудничество при реализацията на изложбата “На теб, Българийо свещена…” по повод 130 години от Освобождението и възстановяването на българската държавност.

Пластика-плакет и Диплом получиха
още проф. Аксиния Джурова – за подбора, подредбата и представянето на изложбата “Акварелът е дихание” – творби на Дечко Узунов от колекцията на Галерията-музей на именития български художник, Екатерина Казакова – ръководител на Арт-студио “Камбана” – за проекта “Национален преглед на детското и младежко куклено и театрално изкуство”, реализиран за трети път, като програма “Театър от деца за деца” в Летния детски фестивал, Васил Георгиев (Васко Кръпката) – композитор, музикант, певец – за концерта му “Ден след ден”, вдъхновен, подготвен и реализиран като калейдоскопичен спектакъл на автора и неговите творчески приятели, Съюзът на народните читалища – в лицето на председателя проф.д-р Стоян Денчев – за Заключителния концерт от Прегледа на любителското изкуство, както и за възраждането на уникалната българска форма на изява на народния талант, естетически усет и артистична дарба, фирма "Пулсатор електроникс" – за реализацията на концерта “Класиците на българския танц”, с участието на НФА “Филип Кутев”, ДФА “Пирин”, ДФА “Тракия” и Северняшкия ансамбъл – Плевен.

Сподели в: