НДК даде място на "Национален център на книгата"

Светлозар Желев, добре познат в гилдията на пишещите хора, ще ръководи Националния център за книгата в НДК, обяви лично г-н  Мирослав Боршош на пресконференция днес. Целта на Центъра ще бъде да подпомага развитието на българската литература, да промотира и представя нейните автори извън България, да финансира превода на творбите им, както и да организира срещи между писатели у нас и в чужбина. Идеята на центъра е да си взаимодейства с държавните институции, университетите, училищата и др. без да изземва функциите на държавата.

Светлозар Желев има амбицията до края на януари 2015г да представи ясна програма за развитие на поверения му Център за книгата.

“Ще работим на проектен принцип, ще сме активни в партньорствата. В Консултативния съвет на Националния център за книгата вече потвърдиха подкрепата и участието си Алек Попов, Ани Илков, Милена Фучеджиева, Радослав Парушев, Александър Шпатов, Жаклин Вагенщайн, Манол Пейков и Теодора Димова. Очакваме да се включат и представители от Съюза на писателите, Съюза на преводачите и др”, сподели уверено Светлозар Желев. Новооткритият център бе подкрепен и от редица творци на изкуството като НДФ “13 века България” в лицето на проф.Греди Асса.

Националният център за книгата в НДК се създава с помощта на Министерството на културата и е подкрепен от Асоциация “Българска книга”.

Основаването на новата структура се случва в разгара на Международния панаир на книгата, който представя актуалната продукция на около 200 издателства, разположена на 4 етажа в НДК.

Сподели в: