НБУ кани на премиера на Цар и водопроводчик

На 19 май в НБУ и БНР канят почитателите на тетаралното и оперното изкуство на премиера на "Цар и водопроводчик"  – сатирична буфо-опера.

Музика: Димитър Вълчев
Либрето: Любомир Пеевски, Георги Ивчев, Георги Христов
Режисьор: проф. Румен Цонев, д.н.
Участват: Красимир Спиридонов, Борис Лапшов, Христина Пипова, Филип Гуляшки, Галин Великов, Данаил Григоров, Георги Велизаров-Жоро, Яна Каменова, Ася Русанова, Яна Дамянова, Боян Тонев, Жак Роберт Яков, студенти от Програма “Театър” и Програма “Музика” на НБУ

Начало: 18.30 часа
Място: Университетски театър, Нов български университет

През 1971 г. в първо студио на БНР, пред отбрана публика е представена буфо-операта на композитора Димитър Вълчев “Цар и водопроводчик”. Премиерата се превръща в истинско събитие в културния ни живот. Дълго след това в София под сурдинка се тананикат крилати фрази от постановката. Днес, почти 40 години по-късно, проф. Румен Цонев представя римейк на буфо-операта със студенти от Нов български университет, а Българското национално радио я включи в културния сезон по повод 75 годишнината си и с това придаде на събитието национално звучене.

В премиерното изпълнение през 1971 г. звучат гласовете на такива актьори като: Васил Попов, Татяна Лолова, Коста Карагеоргиев, Климент Денчев, Константин Коцев, Илия Добрев. Няма други като тях. Много бихме се радвали, ако нашия скромен опит днес се приеме като знак на уважение и благодарност към всичко, което това златно поколение направи за музиката и театъра.

Проектът е реализиран с подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Българско национално радио и Департамент “Театър” и Университетски Театър  на НБУ.

Сподели в: