На 80-годишна възраст почина академик Хачо Бояджиев

На 80-годишна възраст почина големият телевизионен режисьор академик Хачо Бояджиев, съобщиха от БНТ. Само преди няколко месеца – на 20 януари, той навърши 80 години и беше награден с орден "Златен век" за големия му принос в развитието на българската култура. Повече от 40 години от живота на Бояджиев са свързани с работата му за БНТ.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на големия български режисьор Хачо Бояджиев по повод неговата кончина.

В съболезнованието на министър Рашидов се казва:

"С огромна скръб научих за кончината на големия български режисьор Хачо Бояджиев. Съзнавам, че трудно могат да се намерят думи на съчувствие, които да Ви утешат. Вярвам обаче, че стотиците колеги и приятели, които изразяват своята признателност и преклонение пред една от най-емблематичните личности на българската телевизия с огромен принос в развитието на българската култура, ще ви помогнат да не се чувствате сами в този тежък момент.
Не зная дали математическото образование или пък докторатът по специалността „Телевизия и кино” във Великобритания превърнаха Хачо в една цяла епоха, в многотомна Енциклопедия за телевизионерството в България, но съм убеден, че ще е необходимо много повече от времето на един мюзикъл или една новогодишна програма, за да разкажем за заслугите му.
Неотдавна, докато му връчвах най-високото отличие на Министерство на културата – „Златен век”, Хачо се пошегува, че на 80-тия си рожден ден се възприема като „една костенурка, която още работи”. И наистина той притежаваше качествата на това почитано от много религии създание – постоянство, търпение и мъдрост, които водят към успеха и които бяха сред причините да продължава да е търсен от колеги и приятели.
Историята на Българската национална телевизия не би била пълна без своите над четири десетилетия, свързани с активната работа на Хачо като режисьор и директор. Като ръководител и преподавател в най-важната школа на живота Хачо Бояджиев смяташе за най-важен урокa, според който хората на изкуството не умират. С цялата работна енергия, на която бе способен, той го доказа. Убеден съм, че неговият „Полет над нощта” тепърва започва и той продължава да режисира небесния ефир. Поклон пред светлата му памет!”

Академик Хачо Бояджиев е роден на 20 януари 1932 година в Нови пазар с името Хачадур Крикор Бояджиев. През 1958 г. завършва театрална режисура в НАТФИЗ г. В Англия защитава докторат по кино и ТВ режисура. Директор е на БНТ в периода 1993-1995 г. и дългогодишен режисьор на празничните новогодишни програми на медията.

Сподели в: