На 8-ми март студенти от НАТФИЗ играят "Ревизорът" по Гогол

На 6 и 8 март от 19.30ч. на камерната сцена на Сатиричен театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Ревизорът" по едноименната пиеса на Н. В. Гогол, съвместна продукция на Сатиричния театър и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". 

Режисьор на спектакъла е Нина Димитрова. Сценографията и костюмите са дело на Юлияна Войкова – Найман и Борис Далчев. В спектакъла участват студентите от трети курс актьорско майсторство за драматичен театър от НАТФИЗ с артистичен ръководител проф. Здравко Митков. "Ревизорът" е дипломният спектакъл, с който младите творци ще заявят своя талант на професионална сцена.

Нина Димитрова за трети път поставя текст на Гогол. Нейният хитов  спектакъл "Шинел" по Гогол се играе вече 21-ви сезон. Той донесе на създателите си световно признание, десетки международни награди и прослави българския театър по целия свят. Игран е в цял свят на осем езика и има над 550 представления.

Миналият сезон беше премиерата на друг спектакъл под режисурата на Нина Димитрова отново по текст на Гогол – "Дневникът на един луд". Той получи  номинация "Икар" за дебют и "Аскеер" за изгряваща звезда, както и награда за мъжка роля на международния театрален фестивал "БГМОТ" в Габрово за изпълнението на младия актьор Стелиан Радев.

В новия си спектакъл "Ревизорът" по Гогол режисьорът Нина Димитрова впряга енергията и таланта на 12 млади творци, за да разкаже една, по думите на Гогол, "дяволски смешна историята за нищожността на нищожните хора и техните боричкания с цел изгода".

Изгода, заради която хората вече са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от "единичката страст да притежават: положение в обществото, чинове в службата и богатство".

"В своята пиеса аз се смея над човешката бездуховност, над душевното мъртвило, над нелепостта и глупостта на хората, лишили себе си от духовни интереси и идеали" – споделя Гогол "с тъга по идеала и с разочарование от съвремието си".

Със спектакъла "Ревизорът" Нина Димитрова се надява да подтикне зрителите да се замислят за избавлението от отравящите живота ни безчовечност и бездуховност.

"Нека се погледнем в огледалото, което Гогол е поставил пред нас – предлага режисьорът – и ако ни е крива мутрата,  да не се сърдим на огледалото, а да се замислим защо в отражението виждаме само "карикатури на хора".  Предлагам ви заедно да се посмеем на себе си и на абсурдите на ежедневното си съществуване с оня смях, "излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателната сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека". Нека чрез пречистващата сила на  гоголевия смях "да направим  ревизия на собствената си греховна съвест".

Спектакълът ще се играе в два състава. Ролята на вятърничавия, лекомислен Хлестаков е поверена на Павел Емилов и Денис Хаят, а тази на опитния хитър Градоначалник се изпълнява от Антоан Петров и Шахин Шехзен. В оснаналите роли ще видим Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Воил Велев и гостуващите актьори Димитър Несторов и Мартин Христов. 

Следващите представления на спектакъла "Ревизорът" са на 15 и 31 март от 19.30ч. в камерна зала "Методи Андонов" в Сатиричен театър "Алеко Констнатинов".

Сподели в: