На 7-ми юни ще разкрием магията на Индия

На 7 юни от 19 часа Студио 5 има удоволствието да ви покани на една незабравима вечер, която ще разкрие „Магията на Индия”. Вечер,  изпълнена с много радост, индийски танци, индийска музика и индийска кухня. Гвоздеят на програмата е специалният гост от Индия Видур Махажан – изпълнител на ситар – индийска рага музика.

Програма на „Магията на Индия”:
19:00 – откриване
19:30 – 20:30 – урок индийски танци – „Разкрий богинята в себе си!” с Мелиан
20:30 – 21:30 – концерт на Видур Махажан – ситар
21:30 – DJ Nanera World Sounds Beats from India – ще се погрижи за доброто и екзотично настроение.
Индийски ресторант дава възможност да опитаме и усетим индийските подправки, вкусове, чай и аромат.
Калина ще ни омае с вълшебното си рисуване с хена , а дрескодът е по желание – сложете си новите индийски дрехи и шалове, бинди и гривни, нека се преселим в Магична Индия.

Индийската класическа музика, наречена Рага, датира от времето на древните Веди. Концертът на Рага е уникален – свързва се с различни части от деня, сезоните, а има и пол – мъжки или женски.

Ситар е много екзотичен струнен музикален инструмент с 21, 22 или 23 струни, главно използван при Хиндустани музиката, но става популярен и в западния свят благодарение на Бийтълс и Роулинг Стоунс.

Видур Махажан е съвременен индийски бизнесмен, магистър по философия, който започва да се занимава със свирене на ситар от ранна възраст. 25 години се обучава при Устад Усман Кхан, Устад Шахид Парвец и легендарната индийска вокалистка Кишори Амонкар. От 1990 г. Видур Махажан е изпълнил стотици концерти из цяла Индия, Париж, Страсбург, Лос Анджелис. През март 2006 г. Видур стартира своя школа по ситар, която нарича „Хармония”. Носител е на първа награда за литература на община Махаращтра за книгата си „Майтра Джееваче”, в която подробно излага своето виждане за музиката, живота, смъртта, човешките отношения и други заплетености на човешкия ум.

Билетите са на стойност 8 лева.

Цената за участие в урока по индийски танци от 19:30 часа е 5 лева и се заплаща допълнително на място.

Преди това магично събитие, на същата сцена, но на 6 юни – „Софийски музикални седмици”, 17 часа – „Микаелюс Чурльонис – 100 години безсмъртие” – аудиовизуален проект с лектор проф. Михаил Неделчев.

100 години от смъртта на необикновения, загадъчния, отритнатия художник, съчетал в платната си експресията на багрите и визията с музикалната организация на композициите си, представен в слово и образ от проф. Михаил Неделчев

На 8-ми юни от 19 часа чувствения глас на Марина Господинова и великолепната поезия на Мария Донева ще се преплетат в страстен танц, за да представят велики джаз стандарти с текстове на български език.

Когато легнеш в шепите на чувството и го оставиш да те отнесе;
когато имаш лудостта да срещнеш скръбта и радостта, и да ги смесиш;
когато си загърнат в свобода, когато си облечен във надежда,
когато имаш смелост да се влюбваш, когато имаш власт да утешаваш,
това или е джаз, или поезия, но кой ще различи кое от двете?

Марина Господинова (вокал), Антони Дончев (пиано), Венцислав Благоев (тромпет), Мария Донева (поезия) ще представят класическите песни на Чет Бейкър, Нина Симон, Жак Брел, Нат Кинг Кол, Жоао Жилберто, Франк Синатра, Ив Монтан поднесени по нов и неочакван начин, разбираеми и близки, готови да ги тананикате и да ги обичате още по-силно.

„Ето че и на български може да се пее jazzy. Марина показва как трябва на БГ да звучи jazz. Браво. Много енергия струи, виж как звучи българският език. Откритие. Тя ще го направи международен. Богата работа – пир по време на криза!” – Любомир Денев – 8-ми юни, 19 часа, Студио 5.

Отново на 8-ми, но от 22 часа можете да видите и чуете Христо Йоцов квартет – "I Remember Clifford"

Мишо Йосифов – тромпет, флюгелхорн
Милен Кукошаров  – пиано
Димитър Карамфилов – бас
Христо Йоцов – барабани
  
“I Remember Clifford” е началото на поредица проекти на Христо Йоцов за представяне творчеството на велики джаз музиканти на сцената на Студио 5. През годините, във всичките си формации Христо Йоцов винаги търси и подкрепя изявата на млади музиканти и разпалва тяхната любов към джаза. В настоящия проект, наред с великолепния тромпетист Мишо Йосифов, ще видим и по-младите Милен Кукошаров и Димитър Карамфилов. Това е програма, посветена на една от иконите в би-боп джаза – Клифърд Браун (тромпетист).

На 9 юни – „Софийски музикални седмици”, 16.00 ч.  – „Младите таланти на училище ЕСПА – певци и китаристи”
Първото и единствено частно училище за изкуства вече 20 години е инкубатор на музикални таланти – чуйте ги.

От 22 часа станете част от концерта на вече добре познатите момчета от „SouthWick”. Бандата е в състав: Божидар Василев (бенд лидер, тромбон, вокал); Денис Попстоев (алт саксофон); Волен Милчев (вокал); Симеон Петрунов (бас); Михаил Филипов (клавишни); Деян Илиев (барабани); Александър Славчев (китара). Те са изключително талантливи и определят музиката си като Black funky music. Като стил, фънк музиката се е зародила през 60-те години на 20 век и представлява смесица от soul, jazz, R&B, поднесени в една динамична и много ритмична форма, която кара тялото да танцува и освобождава духа от ограниченията.
 
С майсторските си интерпретации и способността си да покачват адреналина на публиката „SouthWick” бързо станаха нейни любимци. Заповядайте да се позабавляваме заедно на 9-ти юни от 22 часа в Студио 5

На 10-ти юни от 19 часа отново същата сцена ще представи концерт на Васил Петров и квартет „София” – Ангел Станков (цигулка), Николай Гагов (цигулка), Валентин Геров (виола), Джефри Дийн (виолончело).

Заради незабравимото му изпълнение на песента „Ню Йорк, Ню Йорк” започват да наричат Васил Петров българският Франк Синатра. Завършил в Консерваторията, факултет Естрадна музика, Васил Петров взима участие в много естрадни и джаз фестивали. Прави редица записи за БНР и БНТ, а през 1992 – 1994 г.  е най-продаваният изпълнител в България. „Музиката е най-големият ми интерес, не просто работа, а призвание. Музиката достига до най-интимните кътчета на душата. Тя е най-въздействащото изкуство. Да реализирам музиката, която нося у себе си, в това виждам смисъла на собствения си живот. Няма по-хубаво от това на този свят.”, споделя изпълнителят, изградил неповторим собствен стил и вдъхновяващ публиката с незабравимите си изпълнения.

Всички членове на квартет „София” са изявени камерни музиканти. Репертоарът му се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за него. Концертите му са излъчвани по телевизията и будят интереса на медиите.

Ангел Станков е завършил Българската държавна музикална академия. Като солист, камерен изпълнител, концерт-майстор на Софийския филхармоничен оркестър и диригент той участва активно в музикалния живот на България. От 1996 г. е професор в Българска държавна музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", а от 1999 г. — неин заместник-ректор. Свирил е в повечето европейски държави, САЩ, Русия, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба. В продължение на 25 години заедно със своя партньор-цигулар Йосиф Радионов печелят многобройни награди.

По думите на лорд Йехуди Менухин "Ангел Станков е не само обещаващ цигулар, но притежава голямата чувствителност и онова благородство на характера, които отличават истинския музикант".

Николай Гагов е завършил Българската държавна музикална академия. От 1973 г. той свири втора цигулка в квартети "Вълчев" и "Сливен", БНР, квартет "София" и квартет "Димов". Специализирал е в струнния квартет с проф. Вилмос Татри, проф. Франц Самойл, проф. Рудолф Нел и проф. Йозеф Калвет. Лауреат е на международни музикални конкурси. От 1988 г. е професор по камерна музика в Българската държавна музикална академия.

Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992 г. специализира в Щутгарт с "Мелос" квартет. Признат за един от изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джаз музикант. Не един композитор му е посвещавал свои творби. През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност. Преподава виола в Българската държавна музикална академия.

Американският челист Джефри Дийн, който живее в София от 1992 г, е познат из цяла Европа и Северна Америка. През 1989 г. той основава дуо "Равнополска – Дийн", а през 1997 г. става член на струнен квартет "Димов". Завършил е Музикалния университет в Индиана, където е учил камерна музика с Ростислав Дубински. Лауреат на Националната музикална федерация (САЩ), Обретенов (България) и други конкурси. Член-основател на музикалния факултет на Американския университет в България, където работи и като координатор на програма „Изящни изкуства”.

На 10-ти юни от 22 часа сладката Алекс и 4GIVE ще завладеят публиката със свежото си звучене и с коктейла от музикални стилове, който са подготвили.

Alex & 4GIVE е създадена като формация през февруари 2010 в София. В бандата участват: Александра Жекова (вокал), Тони Златанов (пиано, вокал), Емануил Тотев (китара), Мартин Стефанов (бас), Емил Пехливанов (барабани). Преди да се съберат в настоящия си състав, всеки от музикантите е участвал в различни по стил и звучене формации. В своите композиции Alex & 4GIVE комбинират елементи от различни музикални жанрове – джаз, поп, рок, фънк.

Музикантите усилено работят върху първия студиен проект на групата, който очакват да се появи на пазара през следващата година. Пилотният му сингъл “Сутрин” е в ефира на водещи радиостанции, включително и в класацията на БГ Радио. Концертът им, обаче няма да е сутрин, а в петък вечер – 10-ти юни, 22 часа.

Билети за всички събития може да намерите на касата в Студио 5, билетен център НДК и онлайн.

Сподели в: