На 28 декември празнуваме рождения ден на киното

На 28 декември отбелязваме Международния ден на киното. На тази дата през 1895 г. братята Огюст и Луи Люмиер в парижкото кафене "Салон Индиен дю Гран Kафе", за първи път организират първата комерсиална прожекция.

Присъстват не повече от 35 души, които гледат десет кратки серии от "движещи се фотографии", в това число и първия филм на братя Люмиер "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Всяка лента е  дълга 17 метра и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди.

Първият филм в историята на кинематографията е заснет малко по-рано през същата година с кинематографа на Леон Боули, патентован през 1894 г. Двамата братя доразработват устройството. Усъвършенстваният кинематограф включва в себе си устройство, което може да записва "движещи се картини", чрез него може да се редактира заснетото, както и да се прожектира вече готовия филм.
 
От тогава до днес киното печели непрекъснато нови фенове. А как да отпразнуваме днешния празник? Разбира се като отидем на кино, а може да си организираме и домашен кино маратон.

Вижте още:
Тарантино точно след празниците
"Аржентина" на Карлос Саура тръгва на 25 декември по кината

Сподели в: