На 23 май се открива фестивалът "Софийски музикални седмици"

43-тият Международен фестивал "Софийски музикални седмици" ще се проведе от 23 май – 27 юни 2012 г.

„Симфонични вдъхновения”
Концерт – Откриване посветен на 100 години от рождението на проф. Влади Симеонов
60 години на Филхармония „Пионер”
Солисти:
Ангел Станков цигулка, Христо Танев виолончело
Мариана Гюркова пиано
Диригенти:
Михаил Ангелов, Христо Игнатов, Стефан Линев, Рикардо Авербах, Любомир Денев – младши
23 май(сряда), зала „България”, 19.00 часа

Програма

Панчо Владигеров, Рапсодия „Вардар”
/диригент: Любомир Денев – младши/

Лудвиг ван Бетовен
Концерт за цигулка, виолончело и пиано в до мажор, опус 56
Allegro
Largo (attacca)
Rondo alla polacca
/диригент: Стефан Линев/

*   *   *
Й. С. Бах – Л. Стоковски
Пасакалия и фуга в до минор
/диригент: Рикардо Авербах/

Волфганг Амадеус Моцарт
Увертюра към оп. „Сватбата на Фигаро”
/диригент: Михаил Ангелов/

Джузепе Верди
Увертюра към оп. „Набуко”
/диригент: Христо Игнатов/

П. И. Чайковски
 „Тържествена увертюра 1812”
/диригент: Стефан Линев/

Влади Симеонов (1912-1990)
Диригент, цигулар и музикален педагог Влади Симеонов е една от най-ярките личности в историята на българското изпълнителско изкуство. През 1934 завършва Музикалната академия в класовете по цигулка на проф. Ханс Кох и проф. Саша Попов. Следват специализации по дирижиране в Рим при Бернардино Молинари и във Виенската музикална академия при Леополд Райхвай, която завършва с отличие.
Симеонов е основател на седем оркестрови състава, сред които: първият камерен оркестър в България (1939), Пловдивският симфоничен оркестър, както и Филхармония “Пионер”. Преподава диригентско майсторство в Музикалната академия, където негови ученици са известните днес  диригенти Александър Владигеров, Борис Хинчев, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Емил Чакъров, Михаил Ангелов, Росица Баталова.
„Хиляди са възпитаниците на Филхармония “Пионер”. Техният „Маестро” възпитава и развива музикален вкус и безкомпромисен критерий към истинските ценности в музикалното изкуство”, отбелязва в своя статия Надежда Искрова. “Той постигаше уникален емоционален контакт и вдъхновение породено от пълното доверие и обич между оркестър и диригент.” Незабравими са думите му: “За тези преживяни мигове си струва да живееш. Аз съм най-щастливият диригент на света.”
Създадена през есента на 1952 към Двореца на пионерите  в София – сега Национален Дворец на Децата, Филхармония „Пионер” под ръководството на проф. Влади Симеонов постига международно признание и е отличена с редица награди. Сред тях е Извънредната награда с Почетен диплом за изключителни артистични постижения и Златен медал на конкурса „Херберт фон Караян“ в Берлин през 1974. Оркестърът участва в престижни фестивали, осъществява турнeта в Мексико, САЩ, Бразилия, Белгия, Австрия,  концерти в Германия, Франция, Швейцария, Италия. Още с раждането на Филхармония „Пионер” към нея се създава оркестрова школа, в която работят преподаватели от Музикалната академия (Българска държавна консерватория), НМУ „Л. Пипков”, както и оркестранти от Софийската филхармония и Софийската опера. След петгодишно прекъсване, през 2008 година, Филхармония „Пионер“ бе възстановена с нов състав от деца и юноши на възраст между 9 и 18 години. През годините след проф. Влади Симеонов, диригенти на оркестъра са били: Георги Димитров, Константин Патронев, Григор Паликаров, Борис Спасов. Всички ръководители и преподаватели са бивши оркестранти на „Пионер". Преминали през тази уникална школа, те неотклонно следват създадените от Влади Симеонов методи и традиции на работа. От май 2010 година диригент на Филхармония "Пионер" е Любомир Денев – син.

Ангел Станков – цигулка
Завършва Музикалната академия  при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира  в Лондон при  проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време диригент, участва активно в концертния живот у нас, гостува в САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба. Свирил е  в най-престижните зали: Карнеги Хол – Ню Йорк, Кенеди център-Вашингтон, Гевандхаус – Лайпциг, залата на Московската консерватория, Изуми Хол-Осака, Сънтори Хол-Токио, операта в Ница. Станков е професор е в ДМА ”П. Владигеров” от 1996.  Заедно с Йосиф  Радионов  е носител на редица престижни награди.  През 2008 за популяризиране на британска музика получава Орден на Британската империя  от Кралица Елизабет II. Реализирал е записи  индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон, Би Би Си- Лондон, радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизии, Йомиури Телевижън, Радио НХК-Япония и др.

Христо Танев – виолончело
Започва занимания по музика на деветгодишна възраст и няколко месеца по-късно е приет в  НМУ „Л. Пипков”. Още първата година спечелва Първа извънредна награда на конкурса „Св. Обретенов” в Провадия и става концертмайстор на Филхармония „Пионер”.През 1990 след като завършва НМА в София, продължава обучението си в Джулиард Скуул в Ню-Йорк, където учи виолончело при световно известната Зара Нелсова.  Христо Танев е бил солист на всички наши водещи оркестри и гост на големите фестивали в страната. Канен е като гост-концертмайстор на оркестрите на Софийската опера, Симфоничния оркестър на Сан Паоло, оркестъра на Радио Мюнхен и Софийската филхармония. От 1994 е концертмайстор на оркестъра на БНР, а също така е челист в Квартет „Димов” и преподавател в НМА и НБУ.

Мариана Гюркова – пиано
Учи пиано в НМУ „Л. Пипков“ при Лидия Кутева, а в НМА „Проф. П. Владигеров” продължава обучението си под ръководството на Богомил Старшенов и Лили Атанасова. По-късно специализира при Ханс Граф, Лев Власенко, Леон Флайшер и Пол Бадура-Шкода. От 1988 година живее в Испания, където среща проф. Йоаким Сориано, който става неин ментор по отношение на задълбоченото музикално изпълнение.
Мариана Гюркова е носител на многобройни награди от национални и международни конкурси, сред които две за изпълнение на испанската музика – на конкурсите в Сантандер и Хосе Итруби. Записва за радио и телевизионни канали, издава редица дискове, сред които забележително е пълното издание на етюдите на Шопен. Пианистката съчетава своята концертна дейност и с педагогическа. Тя е заместник-ректор и преподавател в Мадридската кралска консерватория и води майсторски класове из цяла Испания. Надарена с „огромно музикално чувство“ и  „несъмнена техника едновременно с красноречиво комуникативно присъствие“, тя е канена да музицира в най-престижните зали на петте континента в самостоятелни рецитали и като солист на оркестри.

Михаил Ангелов
Един от най-добрите български диригенти, маестро Ангелов завършва Консерваторията в София в класа на Влади Симеонов и аспирантура в Московската консерватория.  Дейността му като хоров диригент е свързана с известните български колективи "Дунавски звуци", "Кавал" и "Морфова-Прокопова". Международните му успехи са свързани с гастролите му като диригент на Московската и Ленинградската филхармонии, Оркестъра на Берлинската опера, Радиооркестъра на Загреб, Болшой театър, Театро "Верди" в Триест, Театро "Сан Карло" в Неапол, Берлинската Щатсопер, оперите в Прага, Братислава, Будапеща, Белград, Истанбул, Анкара. Основоположник е на един от най-добрите български музикални състави – Камерен ансамбъл "Софийски солисти".  Бил е директор и главен диригент на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Благоевград; диригент, заместник-главен диригент, главен диригент и директор на Софийската опера.

Христо Игнатов
След завършване на  Музикалната академия в София в класа по оркестрово дирижиране на проф. Влади Симеонов, диригентът специализира в Москва през 1984 при проф. Юрий Симонов. Христо Игнатов е ръководил Симфоничните оркестри в Бургас и Сливен. През 1991 става главен художествен ръководител и директор на Варненската опера, а от 1999 до 2010 е директор на Оперно-филхармонично дружество – Варна. От 1990 е доцент в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Участва в редица международни фестивали у нас и в чужбина като фестивал на о. Корфу, Гърция; Рождественския фестивал на изкуствата в Новосибирск, Русия; „Салон на изкуствата”, „Новогодишен музикален фестивал”, „Варненско лято” и др. С голям успех гастролира и на сцените в Европа, САЩ, Обединените арабски емирства и др. Носител е на наградите „Варна” и „Кристална лира”.         

Стефан Линев
Започва да учи цигулка на шестгодишна възраст, а на дванайсет вече е член на Филхармония Пионер. Завършва НМУ в София в класа по цигулка на Валентин Чопаринов. Първите му изяви като диригент са с оркестъра на музикалното училище на седемнадесетгодишна възраст, като дебютира в зала „България”. НМА”Проф. П. Владигеров” завършва в класовете по хорово дирижиране при проф. Васил Арнаудов и оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов. След дипломирането си е назначен във Варненската опера. През 1990-1991 специализира в Yale University, САЩ при проф Елеазар Де Карвальо. След завръщането си е последователно главен диригент на Варненската филхармония и Русенската опера. От 1997 живее и работи в САЩ. Дебютира в Carnegie Hall през 2005 със Young Soloists of New York Chamber Orchestra.

Рикардо Авербах
Носител  е на американската наградата по дирижиране за 2010 и Първа почетна диплома на международния музикален фестивал Masterplayers 2010 в Лугано, Швейцария. Бил е музикален директор на Echternach Festival Orchestra в Люксембург, Симфоничния оркестър на Университета на Пенсилвания и Духовия ансамбъл, както и на Общинския симфоничен оркестър на Сао Пауло в Бразилия. Дискографията му включва няколко записа на световни премиери, от които са продадени повече от половин милион копия по целия свят.
Маестро Авербах участва в музикални фестивали като Шлезвиг Холщайн (Германия), Академия Киджана (Италия), Tanglewood (САЩ), „Надежди, таланти, майстори” фестивал – конкурс у нас, Международен музикален фестивал в Санкт Петербург (Русия) и др. Авербах дирижира редовно в Южна и Северна Америка, Африка, Азия и Европа, като гост-диригент в България, Русия, Португалия, Италия, Люксембург, Франция, Китай, Бразилия, Азербайджан, Еквадор, Аржентина и САЩ.

Любомир Денев – младши
 През 2007 година завършва НМУ „Л. Пипков”  със специалност пиано при проф. Иван Дреников. Продължава обученито си в ТКДФ на НМА „Панчо Владигеров” с профил оперно-симфонично дирижиране при проф. Пламен Джуров и асистент Георги Патриков. Посещава редица майсторски класове, носител е на награди за композиция. От 2010 е  асистент-диригент на Филхармония „Пионер”. Дирижирал е концерт посветен на 111-годишнината от рождението на Панчо Владигеров в НМА с Академичния симфоничен оркестър.

Сподели в: