На 23 април пусни книга на свобода

                                        
За трета поредна година София и други градове в страната ще отбележат по оригинален начин Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. Чрез инициативата “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” в обществените пространства ще бъдат “освободени” възможно най-голям брой книги.

Целите на кампанията са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневието и градската среда.
                                   
Всеки може да се включи в инициативата, като регистрира свои книги на сайта Bookcrossing.com, залепи върху тях етикет с уникалния идентификационен номер, който те ще получат на сайта, и на 23 април ги остави на подходящи обществени места или официални буккросинг зони. Всички желаещи могат да получат допълнителна информация и насоки в специалната рубрика на сайта “Аз
чета”, както и в нашето видео "Как да пуснем книга на свобода". Специални етикети за кампанията могат да се изтеглят и разпечатат от сайта.
                                  
“Много се радваме, че интересът към “Пусни книга на свобода” и Буккросинг се увеличава с всяка следваща година. През 2016г. обединяваме усилията си по организацията на кампанията заедно с НЧ “Читалище.то-2014” – едно младо културно-просветно сдружение, което се стреми да съчетае традиционните ценности на читалищата с динамиката на съвременния живот. Намерихме нови съмишленици в лицето на регионални библиотеки, културни и граждански организации, и с тяхна помощ се надяваме идеята за споделяне на любовта към книгите и четенето да достига до все повече хора в цялата страна.” – отбелязва Милена Златарова, редактор на рубриката “Буккросинг” в сайта “Аз чета” и член на Настоятелството на НЧ “Читалище.то”.
                                   
За София организаторите набират и доброволци за регистрация и разнасяне на книги. Работата с доброволци в рамките на кампанията  “Пусни книга на свобода” се осъществява с подкрепата на Микрофонда към TimeHeroes.org.
                                   
Инициативата се осъществява в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Нов български университет, BH Cultural Center – Русе, РБ "Михалаки Георгиев" – Видин, издателствата "Емас", "Милениум", “Обсидиан” и “Софтпрес”, а медийни партньори сасайтовете Peika.bg и Информационният портал на НПО в България.                                  
                                            
Какво е Bookcrossing?
Буккросинг (Bookcrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайта www.Bookcrossing.com. Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн и половина буккросъри, които са регистрирали повече от 11 млн книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите и Буккросинг.                                  
                                                     
НЧ "Читалище.то – 2014" е учредено през ноември 2014 и е регистрирано по Закона за народните читалища като организация в обществена полза през февруари 2015 година. Основна цел е създаване на алтернативно пространство за култура, срещи, дискусии и препотвърждаване на ролята на читалищата като уникален център за изграждане на общности чрез съвместни дейности. Читалище.то си поставя амбицията заедно със съмишленици и партньори да трансформира ролята на читалищата и да участва в процесите
на създаване на активни граждани.

Организатори на проявата са сайтът “Аз чета” и НЧ”Читалище.то-2014”.
                                  

Сподели в: