На 21 май единственото българско дуо пиано и класическа китара ще чества своя 10-годишен юбилей

ФаРо – единственото българско дуо пиано – класически китара ще отпразнуват своя 10-годишен юбилей с концерт в София Лайф Клуб. На 21 май от 20 часа почитателите на класическата музика ще присъстват на първия класически концерт на най-голямата клубна сцена в София. Музикантите Фани Куцарова /чембало, пиано/ и Росен Балкански /китара/ ще предложат програма с продължителност 150 минути. Ще прозвучат новаторски премиерни произведения, както и добре познати и обичани творби за чембало, пиано, китара и кларинет. Специален гост е Венци Трифонов /кларинет/, с когото ще се представят и като трио – първо по рода си.
Проектът е замислен като мултисетивно, аудио-визуално представление.

Пианото и китарата, два от най-популярните класически инструменти, са си акомпанирали още през 19 век за изпълнението на камерна музика. В днешни дни тази необичайна комбинация се среща твърде рядко и затова предизвиква огромен интерес по музикалните сцени.
Дуото Фани Куцарова (чембало, пиано) – Росен Балкански (класическа китара) е създадено през 2003 – след успешна солова кариера и участия в различни камерни формации на двамата изпълнители.
През 2004 г. Фани Куцарова и Росен Балкански за първи път в България се представят като Дуо Чембало и Класическа Китара. Същата година Българското Национално Радио прави запис на дебютния им концерт – “Барокова музика”, състоял се в престижната концертна зала “България”.
Редовни участници са в програмата на фестивалите „Софийска камерна сцена”, „Музика в двореца”, „Нова българска музика”, „Международен китарен фестивал Акад. Марин Големинов” – Кюстендил, „Софийски музикални седмици”, „Звук и връзка”, „Дни на класическата китара във Варна” и др.
Куцарова – Балкански осъществяват огромен брой премиери на произведения неизпълнявани в страната и написани за дуото. Продължават и съвместната творческа дейност с други музиканти, като основно наблягат на новаторството по отношение на видовете камерни състави и репертоар.
Дуото осъществява ежегодно записи за Българското Национално Радио.
Дуото изнася концерти в Унгария, Гърция, Македония, Австрия, Чехия, Полша и др.
През м. Април 2008 излиза първия компактдиск “The Duo”.

ПРОГРАМА:

Антонио Вивалди – Концерт в Ла мажор /китара и чембало/
Луиджи Бокерини – Интродукция и Фанданго /китара и чембало/
Мауро Джулиани – Вариации и Полонез за китара и пиано
Фердинандо Карули – Дуо № 134 за китара и пиано /премиера/
Вилла Лобoс – Бахиана № 5 / кларинет и китара/
Астор Пиацола – Обливион /кларинет и пиано/
Марио Монти – Чардаш / кларинет и пиано/
Клод Дебюси – Първа Рапсодия /кларинет и пиано/
Румен Бояджиев – син – Малката кибритопродавачка /кларинет и пиано/
Морис Равел – Вечната енигма /трио – премиера/
Дионисио Агуадо – Пасакалия /трио – премиера/
Коен Дежон – Руско танго /трио – премиера/
Франко Маргола – Концерто бреве /китара и пиано/
Ерик Отте – Сюита "Рио де ла Плата" /китара и пиано/
Росен Балкански – Прелюд и Скерцо /китара и пиано/

Сподели в: