На 2 и 3 ноември ще се проведе първата международна конференция на Българската фестивална асоциация

Сред лекторите са водещи специалисти и експерти в сферата на фестивалното дело и представители на институционалната власт в България и Европа

На 2 и 3 ноември в зала 8 на Национален дворец на културата ще се проведе първата международна конференция на Българската фестивална асоциация под името "Защо фестивали?". Основната цел и желание на БФА е провеждането на конференцията да се превърне в традиция, като организаторите се надяват провеждането на подобни форуми да допринесе за подобряването на диалога между фестивалите и местната и национална власт, което неминуемо да доведе и до по-доброто съдържание, което всеки фестивал да предостави на своята публика. Сред темите на конференцията, организирана с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и любезното домакинство на НДК, са въпроси като ролята на фестивалите за икономическото и културно развитие на градовете, как може по-продуктивно и успешно фестивалите да работят с публичните власти на местно и национално ниво, кои са най-добрите практики в Европа, предизвикателствата, пред които са изправени българските фестивали.

В конференцията ще вземат участие представители на най-големите и успешни фестивали, провеждани в България, водещи специалисти и експерти в сферата на фестивалното дело и представители на институционалната власт в България и Европа. Сред чуждестранните лектори са Биляна Здравкович, Президент на Сръбската фестивална асоциация и член на Управителния съвет на Европейската фестивална асоциация, една от най-старите европейски мрежи, която тази година отпразнува своята 60-годишнина; Питър Инкей, Директор на Будапещенската обсерватория за финансиране на културата в Източна и Централна Европа, Ернст Волер, общински съветник и Председател на Комисията по култура в Община Виена и Хуго да Грийф, бивш генерален секретар на Европейската фестивална асоциация и съветник на Министъра на културата на Фландрия.

От българска страна участие ще вземат Йорданка Фандъкова – кмет на град София, която ще открие конференцията, Тодор Чобанов – зам.-кмет на град София, Вежди Рашидов – министър на културата (предстои потвърждение), Димитър Николов – кмет на град Бургас, Стефан Стоянов – зам.-кмет на град Пловдив (предстои потвърждение), Таня Христова – кмет на град Габрово и мениджърите на най-успешните и престижни фестивали в България – Васил Димитров – председател на УС на БФА (Европейски музикален фестивал, Sofia Jazz Peak), Асен Асенов – директор на Sofia Dance Week, Sofia Design Week, Sofia Architecture Week, Sofia Contemporary, Стефен Китанов – директор на София Филм Фест, Мартин Кадинов – директор на ON!Fest, Ния Пушкарова – директор на Водна кула арт фест, Стефан Еленков – изпълнителен директор на SPIRIT of Burgas и други.

Фестивалите са важен фактор за развитието на градовете и регионите, както чрез привличането на туристи, така и чрез промяната на имиджа на градовете, но също така и чрез подобряването качеството на живот и дори чрез изграждането на трудови навици сред доброволците, които помагат при организирането и провеждането на фестивалите. В днешните дни на усилена европейска и регионална конкуренция за привличане и задържане на най-качествените работни кадри фестивалите създават нови възможности и ново качество на живот, което променя градската среда.

Конференцията е безплатна. Изисква се предварителна регистрация, която може да направите на: http://www.bfa.bg/?page_id=225

Сподели в: