На 18 април стартира София Филм Фест за учащи

Непосредствено след края на 15-ия Международен София Филм Фест нетърпеливите членове на клуба „София Филм Фест за учащи” вече очакваха новини около предстоящия нов семестър на инициативата, придобила популярност сред младите почитатели на стойностно кино. Интересът към проекта „София Филм Фест за учащи”, стартирал през есента на 2009 и продължил през цялата 2010 година, е сред най-важните причини Арт Фест и Дома на киното да поставят начало на шести семестър – пролет 2011, който започва на 18 април!

„София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, чията цел е прожектиране на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти и символичен за останалата публика. СФФУ имаше своето второ издание през януари и февруари – зима 2010, пролетно издание „СФФУ: Фокус Европа”, четвърти „семестър” – есен 2010, както и пета програма – през януари и февруари 2011, в очакване на 15-ия София Филм Фест.

На 18 април стартира шестият семестър – пролет 2011. Събитието се очаква да бъде отново в партньорство с Националния филмов център и Програма „Култура” на Столичната община. Всеки филм по традиция ще бъде придружен от представяне и разговор с публиката – с радост и удоволствие от контакта си с младите зрители, лектори на прожекциите приеха да бъдат отново режисьорът Георги Дюлгеров, преподавател в НАТФИЗ и НБУ, и киноведът Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици. Филмите са с вход свободен за ученици и студенти.

Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Стартираме с най-новия филм на Ивайло Христов – „Стъпки в пясъка”, спечелил наградата на Гилдията на българските кинокритици за най-добър балкански филм на 15-ия София Филм Фест. Ще имаме възможност да представим на младата публика една източна визуална феерия – „Обещанието” на Чен Кайге, „Баария” на Джузепе Торнаторе, поредното предизвикателство на Уди Алън – „Ще срещнеш висок тъмнокос непознат”, два от най-обсъжданите и номинирани филми за 2010 година – „Черен лебед” на Дарън Аронофски и „Социалната мрежа” на Дейвид Финчър, румънската провокация на Флорин Шербан „Ако искам да свиря, аз свиря”, „Аз, Дон Жуан” на легендарния Карлос Саура, белгийския анимационен хит „Град Паника” на режисьорите Стефан Обие и Венсан Патар, международната копродукция „Концертът” на режисьора Раду Михайлеану, „Антихрист” на Ларс Фон Триер, както и документалния филм на Том Дичило, посветен на една от култовите групи от близкото минало – „When You Are Strange: Филм за „Доорс”.

Очакваме вашите мнения, препоръки, предложения, идеи – предстои подготвянето на програма „София Филм Фест за учащи” есен 2011, която ще започне през септември и ще продължи до края на месец декември.

Очакваме ви!

Сподели в: