„На юг от границата, на запад от слънцето”

За книгата:

„На юг от границата, на запад от слънцето” образува волтова дъга между детството и средната възраст на един средностатистически мъж с придружаващите живота ритми на успех и разочарование – изящна литературна главоблъсканица, вече позната ни от предишните романи на Харуки Мураками.

Хаджиме се влюбва още в началните класове в едно момиче, но тя изчезва от живота му, когато семейството й се мести в друг град. Той завършва гимназия, университет и сега, на трийсет години, е вече женен, улегнал собственик на бар. Тогава в живота му се завръща детската му любов, натежала от тайни.

В този роман Мураками се въздържа от фантастичните елементи, които срещаме в много от другите му произведения, но това прави повествованието дори по-тайнствено от всичко, което сме чели досега от него. „На юг от границата, на запад от слънцето” е преди всичко сложен, затрогващ и честен размисъл за природата на любовта, дестилиран в произведение с кристалната яснота на кратък разказ. Класическият любовен триъгълник може да изглежда на пръв поглед прекалено изтъркан за писател с таланта на Мураками, но по своя си неповторим, ослепителен начин този голям японец ни изкривява, за да ни напасне към собствената си уникална геометрия.

За автора:

Харуки Мураками е роден през 1949 г. в Киото и днес живее недалеч от Токио. Има много отличия, последното от които е най-престижната японска награда за литература "Йомиури", с която са удостоявани и Юкио Мишима, нобелистът Кензабуро Ое и Кобо Абе. Автор е на романите "Танцувай, танцувай, танцувай", "Страната на чудесата за грубияни и краят на света", "Да гониш дива овца", на сборника разкази "Изчезването на слона", и на излезлите вече в България (от издателство „Колибри”) „Норвежка гора”, „Спутник, моя любов”, „Кафка на плажа” и „Хроника на птицата с пружина”. Произведенията му са издадени на повече от 20 езика и в момента Мураками е най-превежданият и издаван в чужбина японски автор.

Премиера: 14 февруари 2008 г.
Корична цена: 12 лв.
Издава: ИК Колибри

Сподели в: