На час път от София: Самоков

Имате само една събота или една неделя и искате да излезете от прашния, шумен град. Самоков ви чака само на час път от София.

По пътя можете да спрете на Панчаревското езеро, да пиете кафе на Щъркелово гнездо или да се отбиете до Панчаревския манастир "Свети Николай Чудотворец". Той се намира на 8 км от Панчарево. Спира се на паметника на работника, където има малък паркинг. До манастира се стига по красива виеща се в гората пътека, на места стръмна, минаваща по малко мостче и покрай тайнствени стълби, обрасли в мъх. Няма да сте сами – компания ще ви правят ята лакоми комари. Манастирът към днешна дата е доста запустял, а църквата – занемарана. В двора има пейки и маси. Пазачът на манастира ни препоръча да не отиваме към останките от древна крепост, намираща се наблизо, защото не са обезопасени, а в това време на година има и много змии.

Настроени за разходка, трябваше да изберем накъде да продължим маршрута си. Така поехме към Самоков. Тъй като не бяхме направили предварително проучване в Интернет, попитахме местните хора какво интересно може да видим в града. Отговорът беше очакван: "Нищо няма за гледане, по-добре отидете на Рилските езера или в Боровец".  Но, ние решихме да погледнем на Самоков с очите на непредубедени туристи и любопитни фотографи. Не сбъркахме – прекарахме забележителен ден, дишайки с пълни гърди омайния въздух на Рила.

Специално внимание отделихме на Самоковския девически манастир "Покров Богородичен" – с китна и уютна градина с прелестни цветя, студени сенки и с онзи тайнствен мирис на история, който се пази в музеите и старинните къщи. След това се разходихме из улиците на старата част на града, попивайки с очи и запечатвайки с фотоапарат детайли от старите къщи – някои запазени, някой срутени напълно.

Непременно потърсете в центъра Велчевата къща, която макар и на първия етаж да е прислонила "Магазин за 1 лев", има интересна облицовка, астрологическа карта и оригинални скулптури в двора. Можете да посетите още Чадър чешма и Историческия музей.

Работно време на музея е: от 8.30 до 12 ч. и от 13 до 17.30 ч. с обедна почивка от 12 до 13 ч., няма почивни дни, с изключение на официалните празници. Телефон за връзка: 0722/66712.

Работно време на музеен обект "Байракли джамия" – от 9 до 12 ч. и от 13 до 17 ч., с обедна почивка от 12 до 13 ч., от понеделник до петък. Отваря се от служител на Историческия музей. Телефон за връзка: 0722/66712.

Приятна разходка! Винаги имайте едно наум – не вярвайте само на туристическите справочници, нито само на местните жители, които са претръпнали към интересното в собствения си град. Тръгнете импулсивно, с изследователско настроение и с весел пътешественически дух. Така ще откриете вашите лични, неповторими места и ще бъдете поне за един ден далеч от компютъра и телевизора.

Поводът за тези размишления до Самоков и обратно дойде от книгата "Изкуството да пътуваш (бавно)" от Дан Кийрън.

Прочетете още:
На екскурзия в България – разказ от Мартин Ралчевски

"Забравените пътища: от Родопите до Памир" – Филип Лхамсурен

 

Сподели в: