"На твое място" – от фантастика към психологична драма

Филмът на Винсънт Перес "На твое място" вече може да бъде гледан и в България.

Бенджамин имаше съпруга и дъщеря. Вследствие на автомобилна катастрофа двете жени на живота му изпадат в тежка кома. Хана, неговата съпруга – не оцелява. Саманта, неговата дъщеря, се събужда. Оттогава тя си мисли, че е Хана, сякаш душата на майка ѝ е преминала в нейното тяло. Но поради каква причина една душа би напуснала собствената си обвивка?

За филма
Всичко започва с интереса на Люк Бесон към един фантастичен филм открит в Япония – "Himitsu”, в който след тежка катастрофа душата на една майка преминава в тялото на дъщеря ѝ. Сигурен в драматичната стойност на историята, Люк Бесон купува правата за репродукция на филма и поверява сценария на американката  Ан Черкис, която среща малко преди това.

"Бях вкъщи и пишех, когато моят агент ми позвъни, за да ми каже че Люк Бесон е в Лос Анжелис и иска да ме види. Отдавна съм почитател на неговите филми и това ме развълнува. Той ми разказа за японския филм, който е открил, и ми предложи да напиша сценария. Бях смаяна: възможно ли беше всичко да е толкова просто. След като се съгласих с предложението, позвъних на агента си, за да се убедя, че всичко това е вярно!”.

Хранеща голяма страст към драмата, Ан Черкис веднага се захваща със сюжета и неговия сюрреалистичен аспект. "Първоначалната ми реакция беше да поставя историята в реалността. Не ставаше въпрос да игнорирам фантастичния елемент, но не исках да разкривам изцяло загадката и харесвах идеята за реализъм. Надявах се на излизане от салона зрителите да се питат: "Как ще реагирам, ако ми се случи нещо подобно?””.

Този стремеж към реализъм на историята е споделен и от режисьора на филма Винсънт Перес. "Почитател съм на азиатското кино. То разказва много емоционални истории като пътя на един дух, преминаващ в чуждо тяло. Има едно японско поверие: ако една душа напусне тялото си и се скита сред живите, то е, за да изпълни някаква недовършена мисия. Ето защо адаптирах тази история спрямо моята чувствителност и реализъм”.

Премиерна дата в България: 17 октомври 2008 г.
Производител: "EuropaCorp".
Световен разпространител: "EuropaCorp Distribution", "Image Entertainment".
Оригинално заглавие: "The Secret”.
Националност: Франция.
Световна премиера: 10 октомври 2008 г.                                                                                            
Времетраене: 1 ч. и 33 мин.
 
Режисьор: Винсънт Перес
Редактор: Ив Белоняк                                                     
Сценарист: Ан Черкис                                                                    
Оператор: Пол Сароси  
Художник: Серж Бюро
Костюми: Франсоа Барбо 
Музика: Натаниел Мешали                                                  
Продуцент: Виржини Бесон-Сила                                               
Изп. продуцент: Индия Осборн, Роджър Фрапиер                      
                            
В ролите: Дейвид Духовни, Лили Тейлър, Оливия Търлби.
       

Сподели в: