На Световния ден на книгата: Базар за слово и цвят

На Световния ден на книгата – 23 април в литературен клуб "Перото" ще се състои "Базар за слово и цвят".

Очакват ви много цветя и книги, които ще бъдат разположени по терасите на „Перото“. Всяко издателство ще покани интересни автори и ще представи най-интересните си заглавия за радост на любителите на книгите. В него ще се включат издателствата: “Сиела“, “Жанет 45“, “Колибри“, “Хермес“, “Труд“, “Бард“, “Ентусиаст“, “Весела Люцканова“, “Фама“, “Ера“, “Рива“, “Унискорп“, “Атлантис“, “Кралица Маб“, “Делакорт“, “Алтера“ и други.

Традицията на този празник е от 1929 г., когато за първи път книжарите в Барселона решават да почетат Мигел де Сервантес в деня на неговата смърт с размяна на книги. От тази година нататък, на всеки 23 април, който също е и Празникът на Каталуния се чества всяка година. Мъжете подаряват на любимите си жени роза – символ на красотата, а жените подаряват на възлюбените си книга – символ на вечността. От 1995 г. ЮНЕСКО постановява 23 април за Световен ден на книгата, защото на тази дата са починали също и Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. У нас той се чества от 2005 г., като дори на този ден се връчваше наградата “Рицар на книгата”, а от 2010 г. Асоциация “Българска книга” (АБК) започна да отбелязва месец април като “Месец на книгите”, а негов завършек е “Походът на книгите”, който приключва всяка година, именно на 23 април.

Инициативата в Литературен клуб “Перото” този месец е посветена на поезията – 60 книги на 60 изключителни поети очакват всеки от посетителите. Всеки ден се представят по 2 от тях на Facebook страницата на “Перото”.

Същия ден, но от 19:00 ч., Кирил Кадийски ще представи “Сонети” на Шекспир – уникално двуезично издание, което е събитие само по себе си, в каквото се превръща всеки нов превод на Шекспир.

Сподели в: