На премиерата на „Не бой се и ела” ще бъдат показани забележителни артефакти, свързани с любовите на Яворов

На 9.02.2011 г. (сряда) от 17 ч. в дома на Пенчо Славейков (ул. „Раковска” 138, ет. 1) около масата, където се е събирал кръгът „Мисъл”, ще застане екипът, създал новата книга „Не бой се и ела” (издание на „Персей”), разказваща историята на гениалния български поет Яворов и фаталните жени в неговия живот – Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова.

От сейфа на Националния литературен музей ще бъдат извадени и показани на гостите медальон с кичур от косата на Мина, който е носил Яворов, хербаризираните теменужки, които й е подарил, оригинални писма и автограф за Дора Габе, писма на Лора и други изключителни експонати, напоени с история и чувства.
Нона Йотова, страстен почитател на Яворовата лирика, ще представи вълнуващи шедьоври на поета и ще сподели една тайна с ореол на мистичност, свързана с детството й и Яворов.

Книгата ще бъде представена от Катя Зографова и Пламен Тотев.

Премиерата е отворена за всички, изкушени от вечните шедьоври на българската лирика и магнетичната личност на Яворов. Чрез писма и стихове поетът и неговите любими сами разказват историята на своите чувства. Някои от документалните материали се публикуват за пръв път.

Още по темата на Kafene.bg:

Уникално издание разкрива любовните драми на Яворов

Сподели в: