На пазара е книгата на Мирослав Пенков "На изток от запада"

От 10.12 на пазара е книгата на Мирослав Пенков "На изток от запада" в превод от английски език.

Внук купува тялото на Ленин от eBay, като подарък за дядо си, активен борец, фанатизиран комунист. Един пропаднал вундеркинд нахълтва с взлом в православна църква, за да открадне златен кръст. Едно момче среща братовчедка си (любовта на живота му) веднъж на всеки пет години, насред реката, която разполовява родното им село на Изток и Запад. Такива са странните, неочаквано трогателни видения на Мирослав Пенков за родната му България; видения, които изпълват разказите в този пленителен сборник.

В На Изток от Запада Пенков пише с огромно сърце за векове трагична българска история. Героите му оплакват неща отминали отдавна и бленуват за други, които така и няма да ги бъде. Но дори и под смазващата тежест на история, дълг към семейството, изгнаническо страдание, разказите в На Изток от Запада запазват лекота и свежест, оживени от ненадминатия усет на Пенков към абсурда.

Салман Рушди включва разказа му "Как купихме Ленин" в антологията Най-Добрите Американски Разкази 2008, а разказът му "На Изток от Запада" ще бъде отличен в антологията ПЕН/О. Хенри 2012. Преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас. Сборникът му На Изток от Запада ще бъде издаден в единадесет държави.

Започнах да пиша разказите в “На Изток от Запада” далеч от дома, като студент в Америка. Отначало България ми липсваше силно, болезнено. Липсваха ми близките хора, дядовото село, реката дето го разсича на две махали. Липсваше ми и Балканът, и морето, заводският хляб и сладките розови домати. Но седнех ли да пиша, Атлантикът в миг пресъхваше, разстоянията се стапяха, липсите запълваха и в писането пак се връщах у дома.
Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора – мъже, жени, деца – еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом.
Писах разказите и на английски и на български с голяма любов. Дано уважаемият читател усети това. Дано ги хареса. 

Цитати:
Пенков постига с единични фрази толкова, колкото други писатели не успяват и с цели глави… сборник на триумфа.
Лос Анджелис Таймс

Един от най-вълнуващите сборници от дълго време насам.
Бостън Глоуб

Блестящ сборник.
Гардиан

http://miroslavpenkov.com/

Прочетете откъс

На 22.12 /четвъртък/ от 17.00 часа в СУ „СВ. Климент Охридски”, нова конферентна зала ще се проведе лекция от серията „Български учени в чужбина” , в която Мирослав Пенков ще сподели своя академичен опит и успехи.

От 19.00 часа в Университетски театър @лма @лтер официално представяне на книгата "На изток от запада" от Мирослав Пенков
бул."Цар Освободител" 15, Ректорат /ъгъла с ул. "Христо Георгиев"/

 

Сподели в: