На опера в Народния театър "Иван Вазов"

На 1 юли от 19.00 часа на сцената на НТ "Иван Вазов" предстои да бъде представен един от най-забележителните спектакли в културния календар на оперна България – новата постановка на Пучиниевия шедьовър "Бохеми" на Старозагорската опера.

Зрителите ще имат възможността да се насладят на един динамичен, раздвижен, силно театрален спектакъл, въздействащ със своите нестандартни и респектиращи режисьорски и сценографски решения. Режисьорът Огнян Драганов поставя за втори път в своята кариера вълнуващата музикална драма, като успява да привлече международен творчески екип и съзвездие от млади оперни таланти. Световно признатият румънски художник Каталин Арборе е автор на оригиналната и ефектна сценография, решена в кинематографичен ракурс с картини и образи от френските майстори Тулуз Лотрек, Пол Сезан, Антоан Бланшар, Едуард Кортес. Утвърдената българска дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова облича героите в красиви костюми адекватни на епохата и в синхрон с цялостната веристична атмосфера на драматичната история за любовта.

В главните роли участват млади оперни изпълнители, които вече успешно градят своята кариера в страната и в чужбина. В ролята на Мими зрителите ще имат възможността да аплодират звездата на Косово Беса Лугичи – превърнала се в любимка на българската публика след спечелването на Голямата награда "Елена Николай" – Панагюрище 2013 и от превъплъщенията си в ролите на Лучия ди Ламермур и Виолета от операта "Травиата" на Верди.

Талантливата ученичка на оперната прима Христина Ангелакова дебютира с грандиозен успех като Лучия ди Ламермур в Стара Загора и Националната телевизия на Косово посети града на липите, за да направи филм за своята примадона и Старозагорската опера. В ролята на Рудолфо ще ѝ партнира 26-годишният украински тенор Михайло Малафи /ученик на световния тенор Калуди Калудов/, който наред с поредицата първи награди от международни конкурси, бележи своите професионални триумфи  на сцената на Лвовската национална опера, Болшой театър-Минск, Софийската опера и балет, Операта в Гданск и др. Баритонът Руси Ников, който живее и работи в Австрия и има успешна възходяща кариера в чужбина, ще бъде Марсел, а великолепното сопрано Деси Стефанова – солистка на Старозагорската опера, ще се представи в ролята на неговата кокетна любима Мюзета.

Теодор Петков ще бъде в ролята на Шонар. За ролята на Колин е избран Ивайло Джуров – безспорен последовател на славната българска басова традиция. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, както и децата от вокалната студия за опера и балет "Маргаритки" към Държавна опера-Стара Загора.

Сподели в: