На кино в квартала – Блок Кино 2017

Летните вечери за трета поредна година ще бъдат кино вечери с Блок Кино. Тази година проектът включва 15 безплатни прожекции на игрално и документално ново българско кино в 10 столични квартала. Стартът ще бъде на 24.07 в квартал Княжево.

Как да опишем Блок Кино – може би промяна? Промяна във възприемането на скучната градинка пред блока или познатия училищен двор, както и промяна в представата на много зрители за ново българско кино. Тази промяна се случва бързо – за час екипът на Блок Кино и верните доброволци подреждат столове, екран, озвучаване, проектор и в 20 ч. теренът за прожекцията е готов. Тук няма значение дали избираме градинката зад блока, Северен парк или двора на кварталното училище. От 20:45 започва лятната кино магия под открито небе с интересни български филми и истории, които няма да ни оставят безразлични.

Блок Кино е с начална дата 24.07 в Княжево, следват Младост, Хиподрума, Света Троица, Надежда, Гео Милев, Дружба – и така чак до 16-и август.

Ето и повече за историите, които ще гледаме това лято. И тази година Блок Кино включва 2 програми – Блок Игрално Кино и Блок Документално Кино. Като част от игралната програма ще бъдат показани 20 пълнометражни и късометаржни филма, сред които “Каръци” на режисьора Ивайло Христов, “Жажда” на Светла Цоцоркова и “Урок” с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

В партньорство с ИКЕА тази година Блок Кино представя Блок Документално Кино – документалната програма на проекта включва едни от най-добрите нови български документални филми от последните години. Зрителите ще се срещнат с истински истории за истински хора на местата, където се случва живият живот. Филмите ще ви разсмеят, натъжат, изненадат, и със сигурност ще бъдат тема за разговори с приятели, които започват с “Вчера в Гео Милев гледах..”.

Част от програмата ще бъдат филмите “От Кремона до Кремона” с режисьор Мария Аверина, който можете да гледате на 01.08 от 20:45 в двора на 51 СОУ Елисавета Багряна в квартал „Хиподрума“, както и “Дългият път към дома” на Боряна Пунчева, който ви очаква на 03.08 в квартал „Изток“.

Повече за филмите част от програмата можете да видите на сайта на проекта.

И да не забравяме всички прожекции част от програмата на Блок Кино са вход свободен.

Проектът Блок Кино е организиран от Сдружение АС с подкрепата на Програма Култура на Столична Община.

Сподели в: