Наш хор с международно признание

В края на месец април, 2009 година, Вокалната формация „Робев” спечели бронзово отличие на международния фестивал „Словакия пее” (“Slovakia cantat”) в столицата на Словакия – Братислава.
Вокалната  формация „Робев” бе единствения състав от България, който взе участие в международния хоров форум, който бе с конкурсен характер и събра участници от 19 страни – представени общо с 55 хора.

Програмата на фестивала „Словакия пее” включваше концерти, представящи хоровете в различна светлина и стилове – концерти в католическите катедрали, а също и в концертните зали на Братислава. Концертите бяха винаги пред многобройна, компетентна и ангажирана европейска публика, която аплодира възторжено българските певци.

Специална част на фестивалната програма беше певческият конкурс, който се проведе пред международно жури с изключителна квалификация. За Председател на журито бе поканен проф. Витаутас Мишкинис от Литва – световно признат диригент и най-изпълнявания за момента съвременен композитор на хорова музика в света.
 
На конкурса българската вокална формация, носеща името на един от най-изтъкнатите диригенти на страната ни – Проф. Георги Робев, представи България достойно, въпреки сериозната професионална конкуренция и спечели бронзово отличие.
За първи път освен участието си във фестивалната програма, вокална формация „Робев” изнесе концерт пред българската общност в Братислава, организиран от Българския Културен Институт, със съдействието на Министерството на културата. Концертът се проведе в изящната камерна зала на двореца „Жичи” в Братислава пред отбрана публика, сред която бе и българския посланик в Словакия – г-н Огнян Гърков.
Благодарение на успешните изяви в Братислава, вокалната формация „Робев” бе поканена на нови международни участия: българските певци бяха специално поканени от  асистента на проф. Мишкинис – проф. Роландас Даугела на хоровия конкурс “Cantate Domino” в Литва, а от страна на българския културен институт, формация „Робев” прие покана за участие във фестивала на сакралната музика в гр. Кошице (Словакия), а също и да изнесе концерти пред българските общности в Будапеща (Унгария) и Виена (Австрия) през месец Ноември 2009г.
 
Камерна вокална формация „Робев” е създадена през 2003г. от настоящия й диригент Нели Трошева и носи името на големия български хоров диригент Проф. Георги Робев. Ансамбълът е осъществил над 27 успешни концертни изяви в страната и чужбина, сред които: Участия в хотелите Хилтън и Шератън, Резиденция Лозенец, Централен Мол /Велико Търново; концерти в Зала България, Градска Художествена Галерия, Аула на СУ “Климент Охридски” в София; изпълнения на международни фестивали в Благоевград, София, Охрид и Братислава. В репертоара на формацията вл
 изат заглавия от българската и чуждестранната музикална литература. Приоритет за изпълнителите са произведенията, които съставът представя за пръв път в България. Вокална формация „Робев” изпълнява най-новите произведения на българските и чуждестранни композитори. Такива са „Дъмба” на Георги Петков, “Jubilate Deo” на унгарския композитор Ласло Халмош, аранжиментите за джаз-хор на английския композитор Хенри Милсби и др. Певците на вокална формация „Робев”работят с гласовете си по най-новите методи, познати в Европа и САЩ  – по препор
 ъките на професор Хемпфлинг, Германия и с вокалната методика на професор Хорстман, Германия/САЩ.

Сподели в: