Нашумялата френска писателка Катрин Панкол пристига в България

На книжния пазар у нас, вече може да намерите първата книга от трилогията на Катрин Панкол „Жълтите очи на крокодилите“, в превод: Румяна Маркова, цена 14 лв., 432 стр.

Катрин Панкол, най-нашумялата френска писателка, ще гостува в България по покана на „Колибри“ и Френския културен институт. Събитието се подготвя в рамките на програмата по случай двайсетгодишнината на издателството.

Панкол е авторка на 11 романа, а през 2006 г. се появява книгата „Жълтите очи на крокодилите“, която поставя началото на една от най-продаваните трилогии във Франция, заедно с другите две заглавия – „Бавният танц на костенурките” и „Катериците от Сентрал парк са тъжни в понеделник”. Катрин Панкол е преведена на 25 езика, a книгите й са продадени в над три милиона екземпляра.

Катрин Панкол ще бъде в България между 8-ми и 10-ти декември. Срещата с публиката ще се състои на 9ти декември от 18.00.

Френската писателка Катрин Панкол е родена в Казабланка, Мароко, и се завръща във Франция с родителите си на петгодишна възраст. Завършва френска литература, преподава френски и латински, работи като журналистка, докато един прозорлив издател не й предлага да напише книга. И тя написва романа “Първо аз” (1979), който е забелязан от критици и читатели и незабавно й донася успех. Това я окуражава и Панкол заминава за Ню Йорк, където изкарва курсове по художествено писане в Колумбийския университет.
Следват още 10 романа, а през 2006 г. на книжния пазар се появява “Жълтите очи на крокодилите”. Този път успехът е феноменален.  Романът веднага става най-четеният във Франция, получава наградата на “Мезон дьо ла Прес”, а следващата година е удостоен и с наградата на издателство “Городец” за най-добър автор на годината. Междувременно са продадени повече от 1 000 000 екземпляра, а правата са откупени в над десет страни. През първото полугодие на 2010 г. книгата отново е начело на продажбите във Франция. Същата година попада в класацията на Петнайсетте книги, които се четат на един дъх, редом с “Милениум” на Стиг Ларшон, “Парфюмът” на Патрик Зюскинд и “Не казвай на никого” на Харлан Коубън.
“Жълтите очи на крокодилите” са първата част от трилогия, като втората и третата част носят все така колоритни заглавия: “Бавният валс на костенурките” и “Катериците от Сентръл парк са тъжни в понеделник”.

Катрин Панкол е преведена на 25 езика, от книгите й са продадени в над три милиона екземпляра.

Ето накратко за какво става дума в “Жълтите очи на крокодилите”:
Божествената Ирис има всичко – богатство, красив мъж, умно дете, но е неудовлетворена от живота. Талантливата й сестра Жозефин се бори с житейските превратности и с много труд отглежда двете си момичета. Неудачникът Антоан изгубва работата си, напуска жена си Жозефин и отива да отглежда крокодили в Кения. Преуспелият Филип, отчужденият съпруг на Ирис, има странни приятели, но не е толкова студен, колкото изглежда. Симпатичният втори баща на Жозефин и Ирис отдавна не е влюбен в не толкова симпатичната им майка и намира утеха и щастие в пищната си секретарка Жозиан. В основата на сюжета стои внезапно възникналото желание на Ирис да издаде книга. Да издаде, не да напише. Написва я сестра й, която има нужда от пари, а лаврите обира Ирис, която има нужда от слава.
Тези герои и още толкова, сред които членове на английското кралско семейство, са участниците в една модерна сага, чието действие се развива в Париж… и в един развъдник на крокодили в Кения. Книгата разказва за съвременните жени и мъже, за лъжата, за любовта, за приятелството и парите, за мечтите и предателствата. За това какви сме, какви искаме и какви можем да бъдем. Това е роман, в който всеки може да намери нещо за себе си и нещо от себе си. Стилът е лек, четивен, перипетиите на героите пораждат и съчувствие, и смях. Книгата се чете наистина на един дъх и напълно заслужава огромния си успех на международен бестселър. 

Сподели в: