Начало на „Скритите букви“- новите места за четене в града

Проектът на Фондация „Прочети София“ – „Скритите букви“ вплита в обща идея поезия, типография и градска среда и създава нови места за четене в столицата

Началото е на 22 май от 19:00 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня). Между 22 и 28 май 2018 г. ще бъдат поставени всички 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я) а в следващите  дни ще бъде активна и карта, която ще обозначава местата, на които са поставени пейките. При всяка пейка ще бъде поставено по едно стихотворение вдъхновено, посветено или въображаемо свързано с дадена буква. Сдружение за градски читални са създатели на Литературната карта на София.

Два дни по-късно – на 24 май от 12:00 ч., с начална точка Музея за история на София, Александър Шпатов от Сдружение за градски читални ще поведе първата Литературна разходка по пътя на „Скритите букви“. Поредицата градски турове, ще обхващат истории за града и литературна София, като разказ за Арменското кафене и легендарната сладкарница „Цар Освободител“, за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за чуждестранните писатели, свързани с града, но и за съвременните форми на представяне на литература в него.

На 17 май от 19:00 ч. в Генератор ще се проведе дискусия на тема „Случаят „Скритите букви“ и други намеси в градска среда“ с участието на архитект Анета Василева, художникът Кирил Златков, кураторът Владия Михайлова, Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио „Комплект“.
Основните теми на разговора ще бъдат: какви временни и постоянни намеси са възможни в града, какво е отношението на институциите към провокациите в градска среда, как творците взаимодействат със законите и администрацията, къде се намираме спрямо световните тенденции за намеса в градската среда, може ли средата да развива критично мислене и да създава активни граждански позиции, дали институционализацията на изкуството помага или пречи на обществото. Ще бъдат обсъдени и други проекти в областта на литературата, дизайна и архитектурата осъществени през последните години. Ще бъде очертана и траекторията на промяна на проекта „Скритите букви“.
Още актуална информация за проекта може да бъде намерена на страницата във фейсбук и на официалният уебсайт на проекта.

Проектът „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“.

Сподели в: