Националният балет на Русия "Берёзка" с представления в София, Варна и Бургас

Националният балет на Русия "Берёзка" идва в България след месец, за да изнесе три представления: на 7 декември във Варна, на 8 декември в Бургас и на 9 декември в София.                 
                            
В двучасовите постановки „Берёзка”  разказват в танц руска народна приказка. Хореографията, музиката, актьорското майсторство и костюмите са подчинени на руската култура и душевност.

Ансамбълът пристига с 55 танцьори, автентичини руски костюми – ръчна изработка , украсени със скъпоценни камъни. Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Техният свят е спокоен, мирен, хладнокръвен, невъзмутим. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения.

Националният балет на Русия „Берёзка” е създаден през 1948 г. в сърцето на руските сценични и изящни изкуства – Москва. Основател на трупата е Надежда Надеждина, която световната критика определя като „безусловно един от най-талантливите хореографи на нашата епоха, а хореографията и, като шедьовър на вкус, мисъл и естетика" .

Експерт в руското народно творчество, Надежда Надеждина успешно комбинира класическия балет и руските народни  танци. Хореографията и на женския танц  (по мотиви на руската народна песен  „Во поле березонька стояла” ) с необичайната „плаваща” стъпка  се превръща  в запазена марка на ансамбъла и вече 70 г. задържа вниманието на милиони зрители на 5 континета. С "плаваща" стъпка, танцьорите от „Берёзка” са изминали разстояние, по-голямо от това на земния екватор.

Светкавичният успех на ансамбъл  „Берёзка” е отразен от чуждестранната преса, още по времето на Студената война като „огнена сензация и изкуство, което пробужда – вяра, доброта, човечност” .

Националният балет на Русия "Берёзка" идва в България по покана на DEGRIS EVENTS.

Билети на касите и в мрежата на Ивентим – http://www.eventim.bg 

Сподели в: