Национална награда за детска литература

Националната награда за детска литература "Петя Караколева" ще бъде връчена за трети път утре, 21 октомври, в Кърджали, съобщиха от Съюза на българските писатели.

Съюзът и община Кърджали са учредители на наградата. Досегашните й носители са Кирил Назъров и Севда Севан. Портрет на Петя Караколева /1944-1997/ г., рисуван преди 25 години, ще донесе неговата авторка – руската художничка Лилия Сокуренко. Портретът ще се съхранява в музея в Кърджали.

Още за патрона на наградата: Петя Караколева е завършила английска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като преподавател и преводач в Кърджали, Перник и София. През 1978 г. печели конкурс на Радио София, където е редактор в Детската редакция.

В радиото прави над 500 авторски предавания в рубриките Лека нощ, деца, Добро утро, деца, Ранобудно петленце, радиосписание Светулка, Друмник-сладкодумник, Хайде да играем, Радиотатко, Голямото междучасие, Зайченцето бяло, Педя човек – лакът брада и други.

Създава и авторските сериали Петьо, наречен Трошичката, Крокодил-автомобил, Комбинат за истински услуги. По Сабята на щурчето, издадена на 7 езика, Петя Караколева създава моноспектакъл и куклена пиеса, а по поръчка на Киностудия Бояна – сценарий за анимационен филм.

Приживе книгите й се издават в над 400 000-ен тираж. Членува в Съюза на българските писатели.

Сподели в: