Националната опера отбелязва 150-тата годишнина от рождението на Пучини

София да се превърне в мека на oперното изкуство – с присъщия му блясък, величие и звезди, е съкровената мечта на посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Бенацо. На 13 декември 2008 г. на сцената на Oперата ще изгрее цяло съзвездие от български и италиански изпълнители в спектакъла "Момичето от златния Запад”. С него ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на Пучини. Специално за премиерата у нас вече пристигнаха Франческа Патане, Мaрко Кингари и Ренцо Дзулиан – три от най-известните италиански оперни звезди. В момента те репетират на софийска сцена в главните роли на една от най-хубавите опери на Пучини.

С режисурата на най-провокативната и рядко поставяна опера на великия композитор се е заела Вера Немирова, която също ще направи своя дебют в Софийската oпера. Нашумялата българка, известна в цяла Европа със своите нестандартни и многократно награждавани модерни постановки, идва специално по покана на директорa Пламен Карталов. Преди да стъпи тук, тя доказа качествата и таланта си във Виенската щатсопера, Дойче опер – Берлин, Дземпер опер – Дрезден, Франкфурт на Майн. Спектакълът ще изненада почитателите на оперното изкуство със съвременна визия, интересна комбинация от съвременни костюми, стилен декор и оригинално режисьорско решение.

Приятна изненада ще е и присъствието в оркестрината на големия български оперен диригент Владимир Гяуров, a художник на декора и костюмите е германецът Клаус Ноак. Впечатляващият творчески екип и присъствието на италиански и български звезди в афиша на постановката обещава едно истинско тържество на елитарното изкуство. Нетрадиционният прочит на операта и задълбочената трактовка на човешките взаимоотношения, заложени в оригинала на популярната драма на Дейвид Беласко, са гаранция за дългия сценичен живот на постановката. Петте поредни спектакъла ще бъдат безспорен акцент в културния живот на столицата в дните преди Коледа.

Новата постановка на "Момичето от златния Запад” се осъществява под патронажа на посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Бенацо и Италианският културен институт, в сътрудничество с Фестивала "Пучини” в Торе дел Лаго, Италия, с подкрепата на Уникредит Булбанк АД и Жокер медиа.
     
Билети за премиерата на 13 декември, както и за следващите спектакли на 14, 16 ,18 и 20 декември, се продават на касата на Операта и в мрежата на Eventim.bg и Bgbileti.com.

Сподели в: