Националната кампания “Българските символи”

На 25 февруари, 2008 г., от 9.30 ч. в Гранд Хотел София се проведе кръгла маса на тема: “Кампанията българските символи в контекста на европейска България”. Събитието беше организирано от Българската асоциация за бизнес и туристическа информация, инициатор на кампанията.

Кръглата маса откри министърът на външните работи. Приветствие поднесе и заместник министърът на културата.

Кръглата маса уважиха представители на държавни, бизнес и туристически институции у нас, както и водещи медии. Всички бяха единодушни, че липсва разпознаваемост на българското културно-историческо наследство и природни забележителности по света. И ние, българите, сме тези, които трябва да утъпчем пътеките на българските символи – да ги познаваме, да ги ценим, за да ги представим достойно в световен мащаб. Гласувайки ще можем да изберем най-достойните от тях, най-българските и те ще провокират младите да знаят повече за родината си, да вярват в доброто настояще и още по-доброто бъдеще.

Предстои подписване на МЕМОРАНДУМ в подкрепа на кампанията. До момента в сайта infobulgaria.info са гласували над 103 000 българи, от които около 10% са наши сънародници, живеещи в чужбина. Преди броени дни на международната борса ВАКАНЦИЯ стартира и гласуването с талони. Няколко милиона талони ще бъдат разпространени в българските пощи и българските общини, за да могат и хората от най-отдалечените точки в страната да направят своя избор.

Гласуването ще приключи в края на месец април, а през май избраният глобален символ на България ще бъде връчен официално на Президента на републиката. Избраните символи ще се представят и пред европейските институции в Брюксел, по случай празника 24 май.

Сподели в: