Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ чества патронния си празник 11 май

Днес, 11 май (петък) е Патронният празник на Националната библиотекаСв. Св. Кирил и Методий“ в София. По този празничен повод Националната библиотека организира Ден на отворените врати – от 10:00 до 15:00 часа.

На 14 май т. г. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще започне Националната библиотечна седмица. Началото й ще е с официалното откриване на 14 май от 11:00 часа в Централното фоайе на НБ „Св. Св. Кирил и Методий” на изложбата „Библиотеките – паметта на нацията“ под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов.

Събитието се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация и Националната библиотека.

Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави работещите в сферата на библиотечното дело в навечерието на професионалния им празник. В поздравлението на министър Рашидов се казва:

„Уважаеми дами и господа,
скъпи приятели,

Поздравявам Ви по повод Професионалния празник на библиотечните работници в България – 11 май! На този ден отбелязваме и Деня на славянските първоучители – светите братя Кирил и Методий, продължението на чието дело е и Ваша мисия.
Благодарение на всеотдайността на пазителите на писаното слово през годините българинът съхранява своето достойнство и гордост от това, че именно нашият народ има признат огромен принос в развитието на европейската и световната цивилизация. Българските библиотеки са духовното пространство, където се осъществява силната връзка между минало, настояще и бъдеще. Работещите в тези храмове на знанието не само допринасят за развитие на образованието и културния напредък на нацията, но през последните години работят активно и за утвърждаването на библиотеките като центрове за високоскоростен обмен на наука и информация.
Убеден съм, че няма да пестите усилия за привличането на младите хора и приобщаването им към духовния елит на България. Честит празник!”

Сподели в: