Национален музей "Васил Левски" в Карлово получи Европейски знак за културно наследство

Национален музей “Васил Левски” в Карлово получи Европейски знак за културно наследство, съобщиха от общината в Карлово. Това стана ясно във Версай, Франция, по време на първото заседание на неформален съвет на ЕС в областта културата и аудиовизуалната политика, където участваха министри на културата от европейските държави.

Полученият Европейски знак за културно наследство ще бъде поставен на видно място в музейния комплекс в Карлово.

Музеят на Васил Левски в родния му град има над 70 годишна история. Началото му е свързано с възстановяването на родната къща на Апостола през 1933 г. и нейното отваряне като музей през 1937 г.

В  музея са събирани и се съхраняват редица вещи, документи, снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници, както от Карлово, така и от други краища на страната. Тук се пазят почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Апостола, произведения на изобразителното изкуство, немалко документи и снимки, проследяващи дейността на обществени организации, посветили дейността си на увековечаване делото на Васил Левски. Значителна част от материалите са дарени на музея.

Музей “Васил Левски” е един от най-посещаваните мемориални музеи в България. През последните години се посещава от около 35 хиляди души годишно.

Сподели в: