Научно кафене в четвъртък: Как медиите четат факти

На 21 ноември, от 20 ч., в Zoom Box Centre, в Студентски град ще се състои традиционното Научно кафене –
Café Scientifique. Този път темата е: От мухата слон – как медиите четат факти. Презентатор: Димитър Желев
Модератор: Любов Костова. Организатор: Британски съвет.

Медиите неотдавна направиха истински фурор с материал, който се позовава на изследване, че в България дишаме най-мръсен въздух. Преди това бяха вулканите и какво ли още не. Но дали медиите правилно разчитат научните доклади? Каква е тънката линия между медийна сензация и точно отразяване на фактите? Колко близо следва параноята? Заповядайте да чуете какво мисли един млад учен за данните и медийния им контекст, и да споделите своето мнение. Обещаваме ви, че четенето на журналистически материали вече никога няма да бъде същото за вас!

Димитър Желев

е докторант в Геолого-географския факултет на СУ "Свети Климент Охридски" и преподавател в Американския колеж в София. 27-годишният учен е възпитаник на Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски" в Стара Загора. Преди 10 години той стана победител в първото национално състезание по география и с това спечели правото да бъде капитан на българския национален отбор на световното състезание в Тампа, Флорида, организирано от National Geographic. Димитър е носител на 3та награда от конкурса Лаборатория за слава FameLab 2013, и беше един от деветимата млади европейски учени, които участваха в Природонаучния музей в Лондон в програмата на Нощта на учените на 27 септември.

Café Scientifique
е събитие, започнало от Обединеното кралство. Британски съвет го превръща в международна практика. Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради. Нещо повече, за да се присъедините към нас не е необходимо да сте учен или студент по научна дисциплина. Café Scientifique е за науката в живота и как тя оформя света около нас. И понеже е така, всеки е добре дошъл.

Café Scientifique се представя в сътрудничество между Zoom Box Center и Британски съвет.

21 Ноември
20:00 ч.
ВХОД: 5 лв.
ZoomBox Center
Студентски град, ул. "Александър Фол" 2, вход от ул. "Франсоа Митеран"

Сподели в: