Научете повече за командировките в "Луда нощ по френски"

На 18 януари 2010 г. в Младежкия клуб на НДК ще се играе най-новата комедия на Държавен пътуващ театър "Луда нощ по френски" по Марк Камолети. Колко вица за мъже в командировка знаете? Много? О, само така си мислите ! „Няма никой в къщи, но всички стаи са заети!” – обявява Анна, едва успявайки да регулира натоварения трафик от съпрузи, любовници, любовници на любовниците … и т.н. Това е само миг от вихъра, в който ще попаднете ако се „осмелите” да видите най-новата комедия на Държавен пътуващ театър.

Режисьор: Стефан Къшев – режисьорски дебют, Актьорски дебют в ДПТ на: Владислава Николова, Васил Драганов и Лидия Инджова. С участието също на Латинка Петрова.

Ето какво още може да видите с културната програма на НДК за седмицата 18-22 януари

18 януари, понеделник
Зала 11 на НДК – Възпоменателен концерт, посветен на беломорските българи. Участват хор “Родина” с гл. диригент Мая Василева, ансамбъл “Гоце Делчев” – София  с художествен ръководител В. Павлов, ансамбъл СТУ и индивидуални изпълнители. Покани – на касите на НДК. Начало – 18.00 часа.
Организатори са Общонародно сдружение “Мати Болгария”,  ВМРО, Съюз на тракийските дружества в България, Съюз на македонските организации, Национален младежки съюз “Млада България”.

Клуб “Мати” от 11.00 часа – Пресконференция за предстоящите балетни постановки “Жизел” и “Лебедово езеро”, както и за проекти в областта на оперното изкуство.

20 януари, сряда
Зала 4 от 18.00 часа – премиера на поетичния сборник на Иван Симеонов “Химни за мистерията на неизразимото”
“Имах желание да създам свой поетичен свят и в него да отзвучава истинската реалност на човека, на живота, на природата, на нещата от преходното и непреходното. Поетичен свят, който да отразява изпитанията на душите ни и чрез тях да докосва онази Истина, същност на всичко съществуващо… Осъзнах два много важни за мен момента: че Азът на човека е център на всяко изкуство, а осъзнаването на непреходната Истина е възможно само чрез изживяване на духовната ни същност в земните ни съществувания.”

21 януари, четвъртък
Зала 9  от 18.00 часа –  премиера на сборника „Иван Башев. Политик, държавник, дипломат"
Съставители и редактори: чл.-кор. проф. д-р Александър Янков и посланиците Любен Петров и Иван Д. Спасов

Сборникът "Иван Башев. Политик, държавник, дипломат", издание на Университетско издателство "Св. Климент Охридски" е посветен на делото и личността на този голям български интелектуалец и дипломат, външен министър от 1962 год. до трагичната му смърт на 13 декември 1971 год. В книгата са включени научни студии от чл.-кор. проф. д-р Ал. Янков, доц. Искра Баева и доц. Евгения Калинова, някои непубликувани досега архивни документи, части от речи и интервюта на Башев, снимки и други материали. Поместени са спомени на близо 60 негови съвременници, сътрудници и приятели – културни дейци, политици, дипломати, които обогатяват както образа на Башев, така и представата за неговата изключително полезна роля в областта на културата и резултатните му усилия за отстояване на националните интереси на България. В последния раздел са намерили място оценки за Башев на редица чужди държавници и дипломати (Генералния секретар на ООН У Тан, външните министри на Италия и Белгия – Алдо Моро и Пиер Армел и др.). В сборника са поместени две стихотворения – на дъщеря му Миряна Башева и на неговия приятел Павел Матев.

В програмата на тържеството е включен рецитал с музикален съпровод и прожекция на кратък документален филмов материал, някои кадри от който ще бъдат показани за първи път в България. По този начин организаторите са се стремили да се излезе извън шаблона на подобни представяния и Иван Башев да бъде показан по един по-нестандартен начин, съответстващ на неговия натюрел като личност и политик.

22 януари, петък
Младежки клуб от 19.00 часа – премиера на пиесата “Гимнастика за бременни” от Здрава Каменова, номинирана на конкурса “Нова Българска Драма”, Шумен, 2008 г.

Спектакъл за очакването, промяната и раждането. Четири жени на ръба на нов живот, за който дори не знаят дали са готови… Постановка на Театрален колеж “Любен Гройс”

23 януари, събота
Зала 1 от 19.00 часа  – “Жизел” от Адам – апотеоз на романтичния балет
За първи път на Софийска сцена гастролира френската балерина Жюли Гардет , в момента примабалерина на Норвежкия национален балет с партньор Калоян Бояджиев – солист в същия балет.
Балет и оркестър на Софийска опера и балет, Диригент Борис Спасов

 

Сподели в: