Наум Шопов дари с икона диригента на Дюк Елингтън оркестра

За трите дни на престоя си у нас 16-те музиканти от оркестъра на Дюк Елингтън имаха възможността да съберат богат букет от впечатления и да създадат много нови приятелства.

Блокираните заради изригналия вулкан полети не възпрепятстваха оркестъра да пристигне на 26 април в София с луксозен автобус в  отлично настроение. Музикантите бяха любопитни да разберат дали страната ни се е променила от последното си идване у нас преди 5 години, когато бяха в почти същия състав.

Членовете на единствения в света брас бенд, оторизиран да изпълнява композициите на Дюк Елингтън, с ентусиазъм си спомниха вкуса на българските вина, поднесени им още при пристигането в столичен ресторант. Няколко ентусиасти не се сдъжаха и демонстрираха изненадващи умения в ръченицата под акомпанимента на местни музиканти в заведението.

Денят на 27 април бе посветен на усилени репетиции, а вечерта броени минути преди да излязат на сцената на зала 1 на НДК, музикантите си направиха снимки за спомен с едни от най-големите почитатели на жанра у нас – посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и  генералният директор на НДК Христо Друмев.

Оркестърът видимо се забавляваше при изпълненията на превърнали се в неподвластни на времето джаз класики. Поредицата бе открита с Take the A Train, последваха я композиции като  „Satin Doll“, „Prelude To A Kiss“, знаковата Caravan“ и много други.

След концерта и обилна вечеря няколко от музикантите останаха да купонясват в клуб „Тwins“, където се състоя официално афтърпарти в чест на оркестъра. Там зад пулта вече се бяха развихрили диджеите The Smugglers Collective, след като подгряваха публиката  в зала 1 на НДК преди излизането на Дюк Елингтън Оркестра на сцената с микс от свежи рокабили и суинг парчета.

„Отдавна не бях виждал такава автентична суинг атмосфера .Тук всички танцуват и се забавляват точно като в ерата на големия Дюк Елингтън – сякаш времето е спряло, а младите преоткриват очарованието на тази музика“ коментира Кевин Брайън, тромпетист в оркестъра, който веднага предложи  танц на симпатична девойка.

Специален гост на концерта на Дюк Елингтън Оркестра в Пловдив, състоял се в залата на Оперно-филхармонично дружество, бе големият български актьор Наум Шопов, чиято мечта от 40 години насам била да наблюдава именно този джаз оркестър. „Българският Марлон Брандо“ не само успя да размени контакти в диригента на брас бенда, но и му поднесе автентична православна икона, видимо развълнуван.

Сподели в: