Науката става популярна на 24 май във форум Ratio

На 24 май, в Sofia Event Center (Paradise Center, бул. Черни връх 100) ще се проведе форумът за популярна наука Ratio. Тазгодишното му четвърто издание се се фокусира върху биологията, физиката и химията с двама британски и един български лектор.

Пръв на сцената ще излезе д-р Андрю Бери – снимка 1 – британски биолог, който работи в Харвард. Той специализира в сферата на еволюционна биология и е силно заинтересован от историята за развитието на теорията за еволюцията.
Темата му на Ratio ще бъде свързана с развитието на еволюционната теория след Чарлз Дарвин. Фокус са новости в сфери като геномиката и изследването на останки от ДНК, за да разберем по-добре човешката еволюция.

След темата за еволюцията ще насочим вниманието си към видимото и невидимото в електромагнитния спектър. Презентацията е забъркана по правилната рецепта, включваща теория, ефектни експерименти и отговори на фундаментални въпроси като например “Защо чинията на микровълновата печка се върти?”

Темата ще бъде представена от Христо Колев – снимка 2, докторант в катедра “Аналитична химия” при Софийския Университет.
Освен химик, той е и концептуален артист, любител на научните антики и активен комуникатор на науката. Занимава се с експерименти и презентации на различни научни принципи, като участва в множество телевизионни предавания и научни събития.

Последен на сцената ще се появи д-р Джон Ръниънс – снимка 3 – от Oxford BrookesUniversity. Той се занимава с биология на растенията иизследва клетките на живите организми. Освен за научната си работа, д-р Ръниънс отделя време и за промотиране на науката, като води радио предаването на BBC „Dr. Molecule“.

На Ratio д-р Ръниънс ще обясни “защо учените създадоха зелена флуоресцираща мишка?”

Темата му е свързана с генетичните модификации и как те могат да помогнат за научни изследвания, развитие на медицината и производство на храни.

В края на събитието по традиция следва дискусионен панел с въпроси от публиката, а тези, които имат желание да поговорят на по питие с учените, ще могат да го направят в Climbar след края на основната програма.

Билетите за Ratio са на цена от 10 лв. за стандартен билет и 6 лв. преференциален билет за ученици и студенти. Те вече сa в продажба онлайн, както и на всички каси от мрежата на Eventim в магазините на Пикадили, Office 1 Superstore, Germanos и OMV. Събитието се организира с подкрепата на Boulderland, Funtopia, Sofia Event Center, Ozone.bg, издателство Изток-Запад, Best Western City Plus Hotel и Ogilvy.

Сподели в: