Наталия Живкова: Модният стил е намигване чрез необичаен детайл или аксесоар

Наталия Живкова заедно с още три дами  – София Ракова, Велина Павлова и Радостина Клинкова  – са смели модни дизайнери, възпитаници на Националната художествена академия. Тяхната марка “Jar & Jam” е за алтернативна мода, която съдържа уникален вкус,  опакован в сладки цветове. Съчетаването на характерни и иновативни конструкции с неочаквани детайли превръщат техните дрехи в алтернативни и в същото време носими.

Преди един месец те бяха поканени да се включат в благотворителна инициатива, организирана от столичен мол и Академията. В проекта влизат в ролята на ментори на студентите, чиято работа е да вдъхнат нов живот на старите дрехи, които клиентите оставят в специалния магазин, изграден за кампанията. Целта е от старата дреха да се създаде нова. Това беше поводът да я потърся и тя да ни разкаже повече за модата като процес и стил на живот.

Кое беше основното послание на инициативата – за повече творчество, еко послание или повече индивидуалност в стила на дрехите на всеки човек?

Като послание и трите неща са важни и мисля че достигнаха своя отзвук. Нашата цел като творци беше да бъдем максимално креативни и да създаваме алтернативни дрехи, които в същото време да са носими. Провокирахме студентите с различни идеи, които те пречупваха през своя поглед и резултатът беше максимално добър.

Има ли дреха, която да не можахте да преобразите?

Всяка дреха беше преправена по-малко или повече, в зависимост от своите качества, материя и силует. Но нямаше дреха, която да остане непипната.

Мъже или жени търсят повече вашите дрехи?

Основните ни  клиенти са жени, но това не означава, че отписваме мъжете и няма да създаваме дрехи за тях. Дори напротив, напоследък те стават по-смели относно визията  си и са любопитни към по-различни цветове и силуети. Но все пак с жените се експериментира много повече и това ни провокира да измисляме различни решения за техния стил.

Какво е за вас модата?

Модата за нас е изкуство, с което изразяваме себе си и своите идеи. В същото време е насочено към хората, които могат да го интерпретират по свой начин и да го представят в градска среда. Призвание, професия и забавление, модата е свят, в който  сме вдъхновени и работата се превръща в удоволствие.

Какво пожелание бихте отправили към българката за стила и начина й на обличане?

Според нас хората държат на външния си вид и имат желание да са красиви. Пожелание и съвет е да открият своя стил и да носят индивидуалност и покажат различен подход  чрез визията си всеки ден. Едно намигване чрез необичаен детайл или аксесоар, или смела цветова комбинация винаги носи повече настроение и позитивизъм през деня. Ако дамите имат колебания отностно стила винаги могат да се обърнат към професионален стилист или дизайнер, който ще им даде адекватно мнение или насока.

Снимка 1: Наталия Живкова, личен архив
Снимка 2: Модел от последната колекция на Jar & Jam, фотограф: Любомир Цанковв, модел :Ели Раданова, грим и коса :Мария Господинова.

Прочетете още:
Сърджан Кръстевски, който шие рокли от паяжина

"В света на "Прада" разказва истината за очарователната и шеметна мода 

Сподели в: