Наследниците на Крум Шопов откриват изложба с негови творби

На 1 август 2008 г. от 18:00 часа в галерия "Средец” на Министерството на културата ще бъде официално открита изложбата на Крум Шопов "Картини”. Тя се организира от Министерството на културата на Република България, съобщиха оттам.

Куратор на експозицията е внучката на художника Павлина Шопова, специалист по визуални изкуства. За първи път пред българската публика ще бъде представено цялостното творчество на художника.

Съпругата на Крум Шопов, внучката Павлина Шопова и двамата му сина – Тодор и Емил, предоставят своите колекции от негови картини. Събитието е отбелязано с издаването на каталог с картините на Крум Шопов. "Живопис с едра мазка, ясен колорит и дълбочина, излъчваща спокойствие и хармония”, казва за творбите на Крум Шопов Борис Драголов – главен художник на Университетско издателство "Св. Климент Охридски”.

Крум Шопов (1926-2001 г.) е роден в град Тулча, Румъния, но живее и твори в Силистра и София във втората половина на ХХ век. Учи в Художествената академия в Букурещ. Работи като учител по рисуване в гимназията в Силистра и по-късно става началник-отдел "Реклама” в Министерство на търговията. Участва в изложби заедно със свои колеги художници в Силистра, Шумен и София. Рисува портрети на известни личности по поръчка и портрети на селяни от Силистренско. През 1953 г. представя голяма изложба в София, на която картината "Горска пътека” е премирана. Създава запазен знак на магазините "Хранителни стоки”. Занимава се с оформление на витрини и вътрешен дизайн на магазини. Рисува на открито – Витоша, Батак, Стара планина и др. Пътува и прави серия от картини в Либия. Любимият му жанр е пейзажната живопис.

"Той еднакво добре умееше да нарисува красив пейзаж, да подреди витрина, да измисли лого, да поднесе красиво сготвено ястие, да украси елхата за Коледа, да се облече елегантно, да създаде уютно вътрешно оформление, да развлича деца и внуци”, спомня си Павлина Шопова за своя дядо.

Изложбата "Картини” на Крум Шопов ще продължи до 10 август 2008 г.

Сподели в: