Народният театър с шест Аскеера

Първата ни сцена взе призовете за най-добро представление, режисура, водеща и поддържаща женска роля, костюми и драматургия

Шест награди „АСКЕЕР” увенчаха работата на Народния театър „Иван Вазов” през сезон 2017/2018 на пищна церемония снощи в театър „Българска армия”. Националните признания за постижения в театралното изкуство бяха присъдени от журито на Фондация „А`Аскеер” с председател Милен Миланов, а първата ни сцена получи призове в едни от най-престижните категории.

Два от тях – за най-добро представление и за режисура, отидоха при премиерния спектакъл „NEOДАЧНИЦИ” по Максим Горки на Иван Пантелеев. Представлението, което е безпощадна, брутална, комична в абсурдността си дисекция на прояденото от комплекси съвременно общество, имаше премиера на 24 и 25 март на Голяма сцена.

Ана Пападопулу

„Познавам Иван Пантелеев отпреди много години, тук днес е и неговата кръстница Мария Стефанова. Щастлив съм от думите на моите колеги, че всичко, което сме създали, сме го създали заедно, с много любов и разбирателство. И фактът, че съм тук, пред вас, с този приз, фактът, че нашия театър изигра 586 представления пред над 120 000 зрители за един сезон, е резултат именно на нашата взаимна любов и помощ. Ето това е едно от нещата, които променихме в Народния театър за малкото време от година и нещо. Приемам тази награда като оценка за работата на целия екип на театъра, на всички мои колеги – и на сцената, и зад нея, и им благодаря! Нека любовта, единството и разбирателството бъдат винаги между вас”, каза директорът на Народния театър Мариус Донкин, който прие наградата за най-добър спектакъл за „Neoдачници”.

Режисьорът на представлението ИВАН ПАНТЕЛЕЕВ, който не успя да присъства на церемонията, също изпрати своята благодарност за високата оценка – наградите за спектакъл и за режисура: „Благодаря на фондация „Аскеер” и журито, което оцени така високо нашата работа върху „Neoдачници”, както и за избора на мен за носител на наградата за режисура за тази година. Освен това благодаря на Народния театър за поканата да работя отново в България, както и за ползотворната ни съвместната работа. Благодаря на Милена Пантелеева за вдъхновяващото сценично пространство, което построи за нас. Последната благодарност и дълбок поклон е за актьорите, за трупата на представлението „Неодачници” – за глутницата талантливи кучета, която с телата си ден по ден превръщаше идеите в материя, в нещо живо и топло, в нещо, което те докосва и може да бъде докоснато – с една дума – в театър. Благодаря ви за честността, с която се гледахме! Благодаря ви за доверието, с което ме следвахте! Благодаря ви за пътя, който извървяхме заедно! Благодаря ви за обичта и признанието, които изпитвам към вас! Прегръщам ви, Иван”, написа той.

Юлиян Вергов
Юлиан Вергов

Самата награда на Пантелеев от сцената прие Юлиан Вергов, който имаше номинация за водеща мъжка роля в спектакъла. „Няма да говоря дълго, ще кажа само един цитат: „Когато един ден дискотеките опустеят и и обезлюдените академии бъдат затворени, отново ще прозвучи мълчанието на театъра, което е основа и повод за неговия език”, каза той.

Голямото завръщане в Народния театър на една от най-ярките звезди от първата ни сцена – МАРИЯ СТЕФАНОВА, бе увенчано с наградата за „Водеща женска роля”. Преди два месеца актрисата блесна в дебютния в театъра спектакъл „Три високи жени” от Едуард Олби на Стефан Спасов и заслужено призът отиде при нея. „Дръж ме, войниче! Благодаря, респект и уважение на славната Фондация „Аскеер”. Не знаете какво щастие е за мен да съм отново сред вашата бравурна младост, безспорен талант и щедрост. Признателна съм ви! Мариус, Стефане, Вики, Радена, Василена, Теодосий, Светлана, Нина, Яворе – всички вие сте в това храбро войниче! Поклон на прекрасната българска публика и да пребъде нашия български театър!”, развълнувано и със сълзи в очите при отличието Мария Стефанова.

Звездата от трупата на Народния театър АНА ПАПАДОПУЛУ също напълно заслужено победи конкуренцията в категорията за поддържаща женска роля за Бърди в „Лисичета” на Бина Харалампиева. „Благодаря на уважаемото жури. Не очаквах да взема, това е първата ми номинация и награда. Искам да благодаря на Бина Харалампиева, на целия екип и колегите, с които се обичахме и подкрепяхме, на Народния театър и на моя учител Стефан Данаилов”, каза Ани от сцената.

Нина Пашова

Наградата за костюмография също отиде в Народния театър и бе записана на името на НИНА ПАШОВА, която създаде великолепните костюми в „Калигула” и „Три високи жени”.

Последният, шести приз, бе за ОЛЯ СТОЯНОВА в категорията за съвременна българска драматургия и „ЦВЕТЪТ НА ДЪЛБОКИТЕ ВОДИ”. Спектакълът е режисьорски дебют на Бойка Велкова и се играе с огромен успех на Сцена на IV етаж.

Народният театър имаше общо 14 номинации за наградите „АСКЕЕР 2018” – три за режисура – „Лисичета” от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева, „Танцът Делхи” от Иван Вирипаев на Галин Стоев и „Neoдачници” по Максим Горки на Иван Пантелеев, три за водеща женска роля – Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в „Neoдачници”, Теодора Духовникова за ролята на Регина в „Лисичета” и Мария Стефанова, която се завърна на сцената след 25 години отсъствие – за ролята на А в „Три високи жени”, две за водеща мъжка роля – Деян Донков за ролята на Калигула в едноименния спектакъл по Албер Камю на Диана Добрева и Юлиан Вергов за ролята на адвоката Сергей Василиевич Басов в „Neoдачници”, две за най-добро представление – „Neoдачници” на Иван Пантелеев и „Танцът Делхи” на Галин Стоев, една за поддържаща женска роля – Ана Пападопулу за Бърди в „Лисичета”, две за костюмография – Нина Пашова за „Калигула” и „Три високи жени” и Свила Величкова за „Лисичета”, и за сценография за Нина Пашова за „Лисичета”.

Заслужени аплодисменти на церемонията получи и режисьорът й Петринел Гочев, чието представление „Майстори” вече втора година се играе на пълни зали в Народния театър.

Снимки: Десислава Кулелиева

Сподели в: