Народният театър обедини в асоциация балканските национални театри

Ръководеният от Мариус Донкин театър е първият председател на организацията, а през 2020 г. предстои провеждането на балкански театрален форум у нас

Народният театър „Иван Вазов” и пет национални театри от балканските страни положиха основите на Асоциация на балканските национални театри /АБНТ/. В присъствието на медиите директорът на първата ни сцена Мариус Донкин и представители на театрите от Македония, Албания, Косово, Словения и Румъния, подписаха Меморандум за създаването на асоциацията, чиято цел ще бъде да обедини усилията и добрите практики на балканските национални театри.

Съгласието си да се присъединят към асоциацията са дали и Турция, Сърбия и Гърция, които предстои да подпишат меморандума в идните седмици, тъй като бяха възпрепятствани да присъстват на основаването на организацията в София. На церемонията по подписването присъстваха – Мариус Донкин, директор на Народен театър „Иван Вазов”, Йерней Пристов – Мениджър международни отношения и публични комуникации в Националния театър на Словения, Агим Сопи – директор и Агон Мифтари – артистичен директор на Националния театър на Косово, Хервин Чули – Директор на Националния театър на Албания, Нина Николич – артистичен директор на Националния театър на Македония и Адриана Попеску – Мениджър международни отношения и комуникации в Румънския национален театър „Йон Караджиале”.

Отляво надясно: Агим Сопи, Агон Мифтари, Мариус Донкин, Адриана Попеску, Йерней Пристов, Нина Николич, Хервин Чули
Отляво надясно: Агим Сопи, Агон Мифтари, Мариус Донкин, Адриана Попеску, Йерней Пристов, Нина Николич, Хервин Чули

Една от главните цели на Асоциацията на балканските национални театри ще бъде организирането на всеки две години на Форум на балканските национални театри, чието домакинство ще се осъществява на ротационен принцип. Първият домакин – през 2020 г., ще бъде Народният театър „Иван Вазов” в България, като инициатор на идеята. Тогава се навършват и 170 години от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. Припомняме, че идеята за този форум бе лансирана от директора Мариус Донкин още в първите дни на мандата му, а година и половина по-късно вече е факт.

„Тази асоциация е най-прекият и ефикасен път за комуникация, за творчески живот, за сътрудничество, и това е начинът, по който и нашите народи ще заживеят по-добре. Желая на добър час и дано това, което създаваме сега, има дълъг живот и смисъл за всички. Вярвам, че ще се справим достойно с каузата да развиваме една активна духовна и културна дейност. Във времето между всеки театрален форум, ще организираме допълнителни активности – работни срещи за драматурзи, сценографи, комуникации и всички сфери на работа на театъра, включително размяна на автори, заглавия, гостувания и дори актьори”, каза Мариус Донкин.

„За нас е голяма чест да бъдем днес тук и да сме част от създаването на тази асоциацията. Много сме щастливи да бъдем тук днес, защото вярваме, че това е нещо много важно за всички нас. Това, което осъзнах е, че всички имаме сходни проблеми, разликите са много малки, а това, което споделяме заедно, е много голямо. И имахме нужда от една такава инициатива, която да ни обедини. Надявам се, че това ще продължи, ще се развие и ще става все по-голямо”, каза Агон Мифтари.

„Директорът на Националния театър в Букурещ г-н Йон Карамитру активно подкрепя идеята, че в тази зона на Балканите съществува много силна креативност, че имаме какво да покажем на западния театър, и е много важно да се обединим, за да имаме сили да преминем границата между Запада и Балканите. Както стана ясно, имаме много общи неща, теми, проблеми, но не и решения, които се надяваме да намерим заедно. Това е единствената зона в Европа, където все още съществуват национални театри – много силен аргумент да се обединим и гласът ни да бъде чут. Желая дълъг живот на тази инициатива и се надявам тя да не бъде прекратена с края на мандатите на съответните директори, а да продължи като една обща кауза.”, каза Адриана Попеску от румънския национален театър.

Йерней Пристов от Словения поздрави Мариус Донкин и екипа му за идеята и пожела от името на директора на националния театър Игор Самовор театрите на Балканите да развият сътрудничеството си, да се опознаят по-добре и да работят активно.

„Всички ние делим малко, но наситено с история и култура пространство, доказали сме, че работим като професионалисти и имаме огромна публика – всичко това ни дава вяра, че тази инициатива има огромен потенциал. Ние в лицето на нашия екип и директора Симона Угриновска подкрепяме горещо обединението, защото това начало ще прерасне в нещо голямо. Ще се радваме да видим тук и националните театри на Хърватска, Черна гора и Босна и Херцеговина – в крайна сметка, Балканите са нашият малък свят.”, каза Нина Николич от Македонския народен театър.

По предложение на директора на Албанския национален театър – Хервин Чули, членовете на асоциацията се обединиха около идеята всеки от театрите да подпомага финансирането на форумите с годишна вноска в размер на 5000 евро.

„Съюзът, който създадохме днес, е не само политически, той е най-вече културен. И това означава, че заедно ние сме по-силни, ще бъдем още повече приятели, и няма да бъдем врагове. И чрез културата ще постигнем мир и сътрудничество. Делим обща история, която трябва да ни даде вяра да продължим напред”, сподели директорът на Националния театър на Албания Хервин Чули.

Оттук нататък, освен присъединяването на нови държави, предстои Асоциацията на балканските национални държави да работи по своя статут и бъдещи проекти.

Снимки: Антон Марков

Сподели в: