Напусна ни художникът Тома Трифоновски

Отиде си на 71 г. от този свят точно на Рождество Христово големият българин, прекрасен приятел и невероятен художник Тома Трифоновски. Мир на праха му!
 
Опелото ще бъде в столичния храм” Св. Георги” / бул. „Патриарх Евтимий” от 11 часа утре, сряда – 29.12-2010 г.
Томата ще бъде погребан в 15 ч. на Централни гробища в Алеята на хората на изкуството.

Трифоновски е роден в нестрамското село Дреничево (на гръцки Кранохори) в семейство на македонски българи. Според собствените му признания, детските спомени са най-ярки и до днес в съзнанието му. На 11 години по време на гражданската война …Трифоновски е изведен извън Гърция в групата на така наречените деца бежанци. Късното си детство Трифоновски прекарва в Чехословакия, където го откриват родителите му чрез Червения кръст и Унгария, където учи живопис при професор Ендре Домановски.
В началото на 60-те семейството на Трифоновски се установява в България и той завършва Художествената академия „Николай Павлович“ в София (1966), специалност декоративно — монументална живопис. Трифоновски живее и твори в градовете Плевен, Враца и София.

Един от водещите у нас автори в областта на живописта от 70-те години на 20 век и до днес. Налага се като творец с женските портрети, голото тяло и натюрмортите. Съчетава по блестящ начин традициите на православната иконопис и модерния колорит. Картините му имат по-скоро камерен и интимен характер. Набляга на сходни по тоналност цветови гами, често клони към минимализъм, в който обаче разкрива огромно богатство от нюанси.

Негови творби са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музей в страната, частни колекции в България и чужбина — Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Република Македония, Дания и Кипър.

Сподели в: