Напусна ни Доньо Донев

Известният аниматор и карикатурист Доньо Донев почина днес 28. 11. 2007 г. сутринта на 78 години след тежко боледуване, съобщи неговият близък приятел и съратник в последните години хумористът Димитър Бежански.

Доньо Донев е част от голямата българска анимационна школа.  Автор е на повече от 100 анимационни филми. Той ще се запомни най-вече с образите на своите герои  от поредицата “Тримата глупаци”, която се появява за първи път през 1970 г. Той не оставяше никого равнодушен към себе си – мразен и обичан от хората в гилдията и от софийската бохема, сред която той бе една от ярките фигури в продължение на десетилетия.
1957 е годината, през която Доньо Донев прави първия си анимационен филм като художник – „Грух и Грушка”. Като сценарист и режисьор дебютира четири години по-късно с филма „Дует”. Пробвал се е и като актьор. През 1998 г. участва във „Вагнер”.

Опитът му през 2001 г. да се впусне в политиката се проваля и той се отдава изцяло на работата си като карикатурист и преподавател в НАТФИЗ.

Поклонението ще бъде на 30 ноември от 11.30 часа в храм "Свети Седмочисленици".

Сподели в: