Напусна ни големият български артист професор Илия Добрев

"Загубихме близък човек, колега, учител, приятел.

Завършил актьорско майсторство в класа на Методи Андонов и Стефан Сърчаджиев. След два сезона във Варненския драматичен театър, през 1969 г. Илия попада във Военния театър. Тук той израства и се утвърждава, тук намира блестяща колегия от разнородни таланти, които стават част от живота му.  Същата година започва снимки на телевизионния сериал „Демонът на империята”, където играе отговорната роля на Васил Левски. По ирония на съдбата дните му свършиха на годищнината от обесването на Дякона.
В Театъра на армията работи в постановките на най-добрите ни режисьори като Леон Даниел и Крикор Азарян, Кръстю Мирски и Николай Люцканов,  Асен Шопов и Красимир Спасов. Незабравими остават образите на Кратун от „Напразни усилия на любовта”, Плужников в „Смертию смерть поправ”, както и Чеховите образи, създадени с Азарян, както и Тодор Каблешков в пиесата „От земята до небето”, Арамис в интерпретацията на Валери Петров и под режисурата на Леон.   Творческият път на Илия в нашия театър се дели на преди и след Сатиричния. Там, където е започнал още в постановките на Методи Андонов, Илия Добрев се среща снови предизвикателства в лицето на режисьорите Младен Киселов, Маргартита Младенова, Иван Добчев,  Здравко Митков, Пламен Марков. Там са и първите му постановки с Красимир Спасов и Николай Ламбрев, с които ще се срещне при завръщането си във Военния театър.От този втори период няма как да не си спомняме Хаджи Авраам от „Опит за летене” в постановка на Азарян, Клавдий и брат Лоренцо в постановки на Николай Ламбрев, Сарафанов в „По-големият син”, както и бащата на Орфей в „Евридика” от Жан Ануй.
Илия Добрев беше не само много добър актьор, той беше автор на драматизации, режисьор на над петдесет постановки, както и изключителен педагог. Младите в театъра го обичаха и го слушаха, той беше авторитет за тях.

Поклон пред светлата му памет.
АПЛОДИСМЕНТИ"

Трупата на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ"
и
Фондация Академия "АСКЕЕР"

Поклонението ще се извърши в понеделник,
22 февруари от 13:30 ч. в Гробищен парк, кв. "Бояна"

Сподели в: