Напусна ни големият актьор Велко Кънев

След тежко и продължително боледуване на 63-годишна възраст си отиде големият актьор Велко Кънев.В последните години той се бореше с рак на гласните струни, заради който на няколко пъти бе на лечение в Германия. Междувременно обаче продължаваше да се появява на сцената.

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. Завършва ВИТИЗ през 1973 г. След академията играе три години в театъра в Сливен, а следващите три – в Сатиричния театър.

От 1978 г. е в трупата на Народния театър, където изигра Матей Нищото в "Опит за летене", Сусо в "Януари", Гоца в "Суматоха" и Кралят в "Образ и подобие" от Й. Радичков, Чушкаров в "Двубой", Иванчо Йотата в "Чичовци", Михалаки Алафрангата в "Под игото" от И. Вазов, Сганарел в "Дон Жуан от Молиер, Михаил от "Последен срок" от В. Распутин, Остап Бендер във "Великият комбинатор" по Илф и Петров, Скалозуб в "От ума си тегли" от А. Грибоедов, Лопахин във "Вишнева градина" от Чехов, поп Кръстьо във "Великденско вино" от К. Илиев, Оберон в "Сън в лятна нощ" и Клавдий в "Хамлет" от Шекспир, Верховенски в "Бесове" по Ф. Достоевски, Клов в "Краят на играта" от С. Бекет, Газ в "Кухненският асансьор" от Х. Пинтър, Паскуале в "Призраци в Неапол" от Е. де Филипо, Учителят в моноспектакъла "Даскал" от Ж.П. Допан, Макс Силвърман в "Гудбай, гудбай" от Х. Гарднър.

Като режисьор постави в Народния театър "Дядо Коледа е боклук" и "Омайна нощ" от Ж. Баласко. През 2008 г. отпразнува 60-годишнината си с моноспектакъла "12 разгневени монолога".

Носител на множество театрални и филмови награди, между които: “Аскеер 1994” за водеща мъжка роля и първа награда за мъжка роля на Фестивала на малките театрални форми "Враца 1994" за ролята на поп Кръстьо Никифоров във "Великденско вино".

Почивай в мир Велко!

Сподели в: