Напред към природата води фотоизложбата "Скални рисунки"

Ако отидете в Синеморец, непременно се разходете по брега и се вгледайте в скалите. В природен парк "Странджа" – там, където морето целува останките от вулкана Папия ще видите причудливи рисунки върху камъка. Авторът е самата природата, а Бойко Боев решава да ги запечати върху снимки. Така се ражда изложбата от 25 снимки "Скални рисунки". Подписани са с Bobo Rockman. Експозицията може да видите в Национален музей "Земята и хората" до 31 май.

"Тези скали ги знам от 1989 г. – разказва Бойко. – Можете да ги видите от Ахтопол до Резово. Чудех се как и по какъв начин да разкажа за тях на хората и понеже фотографията не разказва, а показва, стигнах до извода, че трябва да ги покажа."

Проф. Бояджиев от Националната художествена академия подчерта смисълът на псевдонима на Бойко Боев – Rockman. Той означава не човек, който харесва рока и изпълнява такава музика, а човек на изкуството, който се интересува от скалите не като геоложки образования, а от техния скрит вътрешен смисъл. "Минали през неговите сетива и обектив, през неговото мисловно усилие, в изложбата "Скалните рисунки" се оголват същини, които обикновено човек не успява да види. Подобно на абстрактното изкуство в "каменните снимки" Бойко Боев е скъсил дистанцията, увеличил е фокусът, изострил е вниманието си и се е вгледал до такава степен в същината на скалите, че формата е отпаднала и е останал само ароматът от нея".

Доц. Малеев, директор на музея, сподели, че тази изложба ни припомня и налага новите ценности на устойчиво развитие – чувството за святост и сакралност към Земята и разбирането че човекът е част от големия алгоритъм на природата.

"Някой беше казал, че една снимка е повече от 1 000 думи. Тук има 25 кадъра, значи съм казал 25 000 думи. Известната фраза на Жан Жак Русо "Назад към природата" днес трябва да бъде променена "Напред към природата", убеден е Бойко Боев Rockman.

Снимки: Old Martin

Вижте още:
Вехтошарница "Шедьовъръ" пази фиата на Людмила Живкова

Сподели в: