Напразни ли са усилията на любовта – 1

"Защо големите любовни истории нямат щастлив край?" – с този въпрос Театър "София" и Kafene.bg ви подканяме да станете адвокати на любовта. Започваме да публкуваме някои от най-интересните писма от конкурса "Спечели покана за двама за "Напразни усилия на любовта" в Театър "София"

* * *

Дали наистина големите любовни истории нямат щастлив край? Всъщност истина е. Отговорите са много. Вероятно всяка история има и своя отговор.

Но някак си мисля, че те просто нямат край. Защото каквото и да се случва Тя – голямата любов – продължава да живее. А това значи, че няма край. Ако поети, драматурзи, писатели я преживяват отново и читатели, зрители , слушатели я преживяват още безброй пъти отново, то има ли край тази история?

И какво е щастливия край? Както в приказките: заживели дълго и щастливо. А какво е нещастлив край? Това е раздяла, смърт. Но нима това означава, че е свършила любовта? Свършили са силите на двамата влюбени да живеят заедно или просто да живеят.

Ако любовта е твърде голяма, то вероятно няма начин да продължи твърде дълго в обикновените човешки измерения. За сметка на това тя остава чрез болката, чрез спомена, чрез разказа на една голяма любовна история.

Илияна Делева

Сподели в: