Намериха планината на бог Дионис

Любопитна фотоизложба подредиха днес членовете на Студентския научноизследователски клуб за древни култури при Катедрата по културология на Факултета по изкуствата в Югозападния университет в Благоевград. Експозицията предизвика подчертан интерес сред академичната общност с новината, че в Родопите е открита митичната планина, където е роден бог Дионис.

Фотоизложбата е експонирана в северното крило на петия етаж в Учебен корпус1 (Катедрата по културология) и е резултат от лятната експедиция по проекта „Развитие на научно-изследователската и художествено-творческата дейност на студентите”, с ръководител доц. д.н.к. Васил Марков.

Изследвана беше значителна територия между тракийското мегалитно светилище на връх Момчил в Средните Родопи и отстоящия връх Чал-тепе и бе документирано трасето на древния римски път, свързващ Тракийската низина с Беломорието, каза доц. Марков. Както уточни той, била е регистрирана и пряка визуална връзка между  изследваните мегалитни тракииски светилища с връх Беленташ, наричан от местното население „планината Ниса/Тиса. Според античната митология именно в „родопската планина Ниса” е роден бог Дионис.

Вижте още:
Disconnected people инсталация в Нощта на музеите

Сподели в: