Намерете себе си в Placebo

Представяш ли си, че цял ден обикаляш напористо по магазините и търсиш аксесоара и дрехата, които ще отговарят най-добре на физиономията ти. В крайна сметка ги откриваш не къде да е, а в магазин PLACEBO. По протежението на централна столична улица се намира един от най-култовите магазини за дрехи втора ръка. Прословутите сред маниаците – дрехи с история, дрехи с бъдеще, дрехи чакащи нетърпеливо притежателите си.На вратата на гаража, в който се намира магазина, неизменно стои голям кръгъл часовник, който шеметно отмерва времето, а точно под него са метлата и лопатата, с които се поддържа перфектна хигиена. По стъклата са залепени много стикери; плакати за разни партита, всевъзможни флаери по етажерките на шкафчета, огромни реквизитни очила без стъкла, обици, щампи за дрехи, хекове, свежи гривни и герданчета – всичко това като част от етиката и естетиката на магазина.

Собственикът Пацо казва за PLACEBO: “Има всякакви стоки от различни държави. Артикулите в магазина са уникати, не са серийно производство. Идеята е бутикова. Най-важното е настроението, духа – да не се чувства човек, като в магазин, а спокойно да може да седне и ако иска да си говори с посетителите. Пауза (звучи St. Germain). Клиентите ни са всякакви – такива, на които много им харесва и такива, които не го смятат за нещо особено. Търсят кантар. Има и такива, на които им е изписано пренебрежително отношение на лицата, че са направили много голяма грешка и моментално си излизат. Останалите хора, ако си намерят нещо хубаво непременно се връщат отново. Трудно се купува една чанта и дреха за 50 лв., което е голям плюс. PLACEBO е (замисля се и се смее от сърце) посолство, посолство за такива, които няма къде да ходят. Тук се чувстват уютно. Няма строги правила. Можеш да влезеш с цигара, може да са ти кални обувките и няма кой да те посрещне намръщено и да зададе въпроса: нещо определено ли търсите?”В PLACEBO дрехата я създава самият човек. Домакините само дават отражението на неговото виждане по въпроса. Така те материализират мислите на хората, по отношение на техните дрехи. В магазина се случва едно много приятно живеене, защото е пълно с клиенти, които усещат приятелската атмосфера на мястото. Идват хора, които имат нужда от този процес на опознаване.

Това не е просто магазин, а място, където хора с разнородни професии (рекламисти, музиканти, художници, актьори, културолози, фотографи и най-обикновени безделници) могат да прекарат приятно свободното си време. Тук винаги звучи качествена музика, дискутират се актуални теми от културния и социален живот на България, клиентите са модерни, млади по дух хора с винаги приповдигнато настроение за покупки.

Сподели в: