"Наложницата" – историята на една невъзможна любов, изживяна в харема

За книгата:
В "Наложницата" действието се развива по времето на султан Абдулхамид І – един владетел, останал в историята с добрите си дела и известните градежи. Повествованието ни въвежда в атмосферата на 18 век в Истанбул. В центъра на сюжета са порядките на султанския сарай. Детайлно и с историческа достоверност се нижат картини от харема и дворцовия порядък, от празничните вечери, от страстните преживявания на главните герои – султана, неговата наложница и главния евнух. Пред нас оживява цялата история на онова отминало време през погледа на една изящно обрисувана невъзможна любов – любов и страст, тъга и печал се редуват с естетски описания на несметните богатства в султанската съкровищница.

Същевременно книгата включва редица документални факти за османската империя и нейните взаимоотношения с останалия свят – войните с Русия и дипломатическите интриги с Франция заемат важно място както в отношенията на султана с неговото обкръжение, така и сред приближените от целия двор на падишаха. Друг акцент на разказа са образците на повлияните от европейското изкуство първи живописни портрети на османските владетели и специфични обекти на традиционната архитектура, представени чрез увлеченията на владетелите от Мехмед хан (Завоевателя) през 15 век до Абдулхамид.

Книгата представлява любопитно четиво както за любителите на необикновените любовни интриги, така и за почитателите на достоверното историческо описание.

За авторката:
Гюл Ирепоглу е доктор по история на изкуството и дългогодишен професор в Истанбулския университет. Там тя преподава европейска архитектура и изкуство и отоманско изкуство. Издава книги с изследвания, посветени на отоманското изкуство от 18 – 20 век, история на ювелирното изкуство и художествените влияния между Изтока и Запада. Води собствено телевизионно шоу по TRT2 ("The City and the Place" и "The Art and the Place"). Член е на престижни международни организации – ЮНЕСКО и др.

Издава: ИК Дамян Яков
Преводач: Менянт Шукриева
Премиера: 24 март 2009 г.
Корична цена: 12 лв.

* * *

Вижте още:
Турската писателка Мине Сойсал разказва за Истанбул в новата си книга

Сподели в: