Накаран да замълчи – прожекция на документален филм за Георги Марков

На 11 септември, от 20.30 ч., в Червената къща, ще бъде прожектиран документалния филм "Накаран да замълчи" – по повод годишнината от убийството на Георги Марков.

Накаран да замлъкне: писателят Георги Марков и убийството с чадър (Silenced: The Writer Georgi Markov & The Umbrella Murder) (Германия/България, 2013, 93 мин.; реж. и сценарий: Клаус Дексел; оператор: Оливер Закс и Василена Горанова; музика: Андреас Хелмле; с участието на Анабел Маркова, Любен Марков, Ричард Х. Къмингс, Франческо Гулино, Коста Богацевски)

На 7-и септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон посред бял ден българският писател в изгнание Георги Марков е отровен чрез убождане в дясното бедро, както се твърди тогава, с върха на чадър. Това е едно от най-загадъчните убийства по време на Студената война. Този филм документира как един успешен писател се превръща във „враг на държавата” в рамките на тоталитарната система – и заплаща за това с живота си. Разкриват се детайли от историческия фон и се проследяват стъпките на един от предполагаемите убийци.
С английски и български субтитри.

Вход: 5/3 лв.

За онлайн резервации на билети и/или предварително закупуване на билети чрез еPay, моля посетете www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=9981, или звъннете на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359) 885 82 85 32 – за мобилни телефони, или пишете на office@redhouse-sofia.org.

Сподели в: