Най-скъпата колекция златни бижута в Африка

Братята Веселин и Радослав Кирови от Добрич са създателите на най-скъпия проект за колекция от пет гигантски златни бижута в Африка. С помощта на Nescafe Gold “Другата България” ги откри в Кейптаун. Невероятната голд история ще бъде показана в ефира на bTV предстоящата неделя – 27 май 2007.

Двамата художници бижутери наричат проекта си “Африкан трежар проджект”. Идеята завладява Веселин и Радослав още преди да се установят в Южна Африка. Братята ювелири я взаимстват от Панагюрското златно съкровище. Придават й африкански привкус и използват 5-те големи животни на Африка за мотив на основните съдове-ритони.
Уникалната златна колекция се състои от четири ритона с формата на носорог, бивол, лъв и леопард. Слонът е представен като масивна кана със 3 дръжки и 3 места за отливане, . отново изцяло в старотракийски стил.

Първото и единствено завършено до момента произведение от 5-те е носорог-ритон (на снимката). Уникалното бижу е изработено от 22 карата злато. Първоначалната му оценка е 75 000 долара.

В колекцията от скъпоценни предмети на Братята Веселин и Радослав Кирови има и редица поръчкови уникални предмети.
Сребърна купа за рози, подарена от американския президент за сватбата на японския принц през 1993 г., сребърна църковна чаша с аметисти, подарък на Нелсън Мандела за Папа Йоан Павел Втори по време на посещението му в Южна Африка през 1995 година, гербът и жезълът на Южноафриканската република, поръчка от парламента и други важни държавни отличия и награди.

Гледайте “Другата България”, за да ви покажем още един от най-старите квартали на Кейптаун, кадри от най-скъпото училище в града, с едногодишната такса за обучение от 7000 долара. И още за най-френския град в Южноафриканската република, основан от хугенотите и за традициите в лозарството в района около Кейптаун – неделя, 12:00 часа, “Другата България”.

Сподели в: